Google je ranije ove godine napravio „Password Checkup“ add-on za korisnike Google Chromea pomoću kojeg možete saznati je li vam je lozinka sigurna, odnosno je li vaše korisničko ime ili lozinka među 4 milijarde naloga koji su hakovani.

Kad se prijavite na nešto koristeći lozinku ili korisničko ime koje se nekad našlo na meti hakera, dobit ćete upozorenje o tome i tako ćete znati trebate li promijeniti nešto od to dvoje. Google to omogućava tako što upoređuje podatke o prijavi s podacima o hakovanim nalozima.

Google Chrome Password Checkup - Provjerite da li vam je lozinka na internetu sigurna
Google Chrome Password Checkup – Provjerite da li vam je lozinka na internetu sigurna

Jennifer Pullman iz Googlea za The Sun je otkrila da je, od lansiranja početkom ove godine, 650 hiljada ljudi učestvovalo u tom programu.

„Samo u prvom mjesecu skenirali smo 21 milion korisničkih imena i lozinki, od čega se 316 hiljada pokazalo da su nesigurni“, otkrila je.

Važno je da pazite na svoje podatke, a ako uočite nešto sumnjivo sa svojim nalozima na internetu, odmah promijenite korisničke podatke.

Inače, ranije se pokazalo da su najnesigurnije lozinke 2018. godine bile 123456, password, 123456789, 12345678 te 12345.

Ranije smo pisali kako pravilno kreirati lozinku kako bi ste se zaštiti od zloupotreba na internetu, a najsigurnija je kombinacija slova (VELIKIH i malih), simbola i brojeva. Više o tome pročitajte u tekstu klikom ovdje.

 

(ITmixer / index.hr)

 

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.