Sudija je naložio Activision Blizzard-u da plati 18 miliona dolara za rješavanje federalne tužbe koja optužuje kompaniju za negovanje seksističkog, diskriminatornog radnog mesta. Activision Blizzard je pristao da osnuje fond od 18 miliona dolara za zaposlene koji su doživeli seksualno uznemiravanje i polnu diskriminaciju.

 

Activision Blizzard osniva fond za zaposlene

Fond će biti raspoređen među ljudima koji su radili u Activision Blizzard-u od 1. septembra 2016. do danas. Zaposleni koji ispunjavaju uslove i bivši zaposleni moraju da se odluče za primanje isplate i mogu podijneti tužbe u vezi sa seksualnim uznemiravanjem, diskriminacijom u trudnoći i odmazdom. DFEH prvi put je tužio studio u julu 2021. nakon dvogodišnje istrage o optužbama da su seksizam i rodno zasnovano uznemiravanje zastupljeni u Activision Blizzard-u. Ta tužba na državnom nivou je još uvek u toku, dok se današnja presuda od 18 miliona dolara odnosi samo na savezni slučaj koji je podnio EEOC.

DFEH i EEOC se bore za dominaciju svojim tužbama protiv Activision Blizzard-a. Advokati kalifornijske agencije izrazili su zabrinutost da bi ih savezno poravnanje moglo sprečiti da traže dodatnu štetu na državnom nivou. Predmet DFEH bi trebalo da ide na suđenje u februaru 2023. Pored toga, DFEH, aktivisti i zaposleni u Activision Blizzard-u su tvrdili da je cifra od 18 miliona dolara preniska da bi na odgovarajući način nadoknadila sve potencijalne podnosioce zahtjeva.

Kalifornijski DFEH borio se protiv slične presude u slučaju Riot Games. Nakon grupne tužbe iz 2018. godine u kojoj se tvrdilo da je bilo seksualno uznemiravanje i diskriminacija u studiju, Riotu je prvobitno naređeno da isplati 10 miliona dolara zaposlenima koji ispunjavaju uslove. DFEH je blokirao tu isplatu, tvrdeći da je premala, a iznos je na kraju povećan na 100 miliona dolara.

 

(PCpress / Endgadget)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.