Uvođenjem nove AI funkcije denois u Lightroom desio se potpuni preokret u načinu na koji je Adobe rješava problem šuma na fotografiji

 

Sa ažuriranjem svog Lightroom softvera Adobe je primijenio AI tehnologiju na najuporniji problem digitalne fotografije: raznobojne mrlje šuma na slici. Nije uvijek savršeno, ali funkcioniše i ponekad može spasiti inače užasne fotografije.

Kompanija je prvi put razvijala alatke kako bi rješio problem šuma na fotografiji koristeći tradicionalne matematičke algoritme za čišćenje slika. To je bilo značajno, ali AI je omogućio postizanje još boljih rezultata.

Kako je Adobe inženjer, Majkl Korman, rekao: „AI je našao način da se korak iznad uoči i vidi šum kao nešto što je moguće filtrirati, što tradicionalni algoritam ne bi mogao.“

Digitalne fotografije snimljene u prigušenim uslovima često su opterećene šumom, posebno kada vam je potrebna velika brzina zatvarača da biste izbjegli zamućenje objekata u pokretu. Ali Adobe je obučio model vještačke inteligencije za čišćenje fotografija, dodajući ga kao novu funkciju zvanu denoise.

To je značajan primjer kako AI može udahnuti novi život starijem softveru i uslugama.

Lightroom-ova funkcija za smanjenje šuma dovoljno korisna da se fotografi osjećaju ugodnije kada snimaju pri visokim ISO i da im daju više slobode u uređivanju, na primjer, osvjetljavanju zasjenjenih područja fotografija. A Lightroom-ova funkcija denoise ugrađena je direktno u Lightroom.

„Naš sveukupni cilj trenutno je da svima olakšamo uređivanje fotografija kao profesionalac, tako da zaista mogu ostvariti svoju kreativnu viziju,“ rekao je Rob Kristensen, Adobeov proizvodni direktor za Lightroom. „AI je pravi pokretač za to.“

 

Ograničenja Lightroom alata

 

„Alat za uklanjanje šuma ima neka ograničenja. Radi samo na sirovim slikama, iako je podrška za JPEG u toku,“ rekao je Kristensen.

„Alat za uklanjanje šuma stvara novu DNG sliku. To je zato što stvara nove detalje na nivou piksela. To nije reverzibilna promjena kao većina onoga što možete učiniti s Lightroom-ovim nedestruktivnim procesom uređivanja,“ dodao je Kristensen

Većina fotografa koji testiraju ai denoise alat radije ga koriste na početku procesa uređivanja, rekao je Kristensen. To mi ima smisla, budući da izbori za uređivanje kao što je pojačavanje svjetloće u zasjenjenim područjima mogu biti ograničeni šumom.

Ako više volite ranije alate Lightroom-a, oni su još uvijek dostupni u odjeljku „ručno smanjenje šuma“ ispod novog dugmeta za smanjenje šuma. Alat za uklanjanje šuma dostupan je u Lightroom i Lightroom Classic, gdje koristi prednosti hardvera za ubrzanje AI ugrađenog u novije procesore, ali ne i na mobilnim verzijama za telefone i tablete.

 

Uvođenje AI-a u Lightroom

 

Kompanija je takođe primijenila AI u Lightroom-u da bi se olakšala navigacija po fotografijama. Na primjer, alat za pretraživanje fotografija omogućava vam da koristite ključne riječi da biste pronašli određene fotografije. AI je korišćen i u Lightroom-ovom alatu za razvrstavanje fotografija, koji vam omogućava da automatski razvrstate fotografije prema kategorijama, poput lokacije, boje i tipa objekata.

Adobe je uvela mogućnost da se fotografije dijele s drugim korisnicima, što je omogućeno korištenjem AI-a. Ova funkcija omogućava fotografima da dijele fotografije s drugim korisnicima, čime se olakšava razmjena ideja i zajedničko istraživanje.

Uvođenje AI-a u Lightroom je omogućilo postizanje više rezultata u kraćem vremenu. Korišćenjem vještačke inteligencije moguće je postići veću preciznost u uređivanju fotografija, omogućavajući fotografima da ostvare svoju kreativnu viziju.

Adobe je nastavio da razvija Lightroom, koristeći AI tehnologiju da bi poboljšao neke od njegovih postojećih funkcija i dodao nove.

U najnovijoj verziji Lightroom-a, Adobe je uveo novi alat za popravljanje boje, koji koristi AI da bi poboljšao kvalitet fotografije. Ovo omogućava fotografima da unaprijede boju fotografije i da stvore uravnoteženiji izgled, bez da izdvoje više vremena da bi ih ručno uređivali.

 

Nova verzija Lightrooma dodaje još neke trikove

 

Sada možete uređivati ​​odabrana područja fotografije pomoću Lightroom-ovog alata za krivulju tona. Lightoom-ovi alati za odabir sa AI-om sada mogu otkriti dlake na licu i odjeću tako da možete uređivati ​​samo te dijelove slike.

Adobe je dodao tri nove adaptivne postavke, alate poboljšane vještačkom inteligencijom za specifične situacije kao što je izbjeljivanje zuba. Jedan primjenjuje niz promjena na portretima, zaglađujući kožu i prilagođavajući osvjetljenje. Drugi čini odjeću šarenijim, a treći potamnjuju bradu.

Lightroom sada podržava verziju za pregled kako bi se testirala sposobnost inicijative za autentičnost sadržaja da zabilježi promjene uređivanja unutar meta podataka fotografija koji se nazivaju akreditivi sadržaja. Tehnologija je osmišljena kako bi pomogla u donošenju veće transparentnosti i povjerenja u svijet obrađenih i sada sintetizovanih fotografija vještačkom inteligencijom.

Lightroom-ovi novi alati za maskiranje sa AI-om, koji vam omogućavaju da odaberete regije za fotografije poput neba ili lica subjekta, sada rade na web-baziranoj verziji Lightroom-a.

Video zapise možete promijeniti u crno-bijele ako želite umjetnički ili retro izgled.

(IT mixer)