Trejler za novu Netflix-ovu dokumentarnu seriju „Kraljica Kleopatra“ dobio je preko 200 hiljada kritika jer su grčku kraljicu prikazali kao crnkinju

 

Netflix je u seriju „Kraljica Kleopatra“ kontroverzno dodao grčku kraljicu Egipta, na svoju listu „crnih“ istorijskih ličnosti i zbog tog revizionističkog poteza dobio ogroman broj kritika.

Netflix-ova nova dokumentarna serija „Kraljica Kleopatra“, koju pripovijeda i producira supruga Vila Smita, Džejda Pinket Smit, navodno istražuje kraljičino nasljeđe i neispričanu priču o njenoj vladavini. Zaplet je zasjenjen njenom romansom sa Markom Antonijem.

Na jutjubu je trejler za samo četiri dana skupio preko 222 hiljade negativnih ocjena, a pozitivno ga je ocijenilo svega dvadesetak hiljada ljudi.

Jedna od žena koje se pojavljuju u trejleru jasno kaže: „Nije važno što su vam rekli u školi, Kleopatra je bila crnkinja“.

Serija „Kraljica Kleopatra“ je odmah postala glavna tema na Twitter-u, a ljudi su ljuti zbog prikaza Kleopatre kao crnkinje i seriju nazivaju „blackwashing-om“. Posebno je problematično jer se radi o dokumentarnoj seriji.

Zbog Kleopatre crnkinje bijesni su Grci i Egipćani, ali i mnogobrojni istoričari.

„Kleopatra nije bila crnkinja, bila je Grčka kraljica Egipta i prekrasna je veza između grčke i egipatske civilizacije. Još gore, izvršni direktor kompanije Netflix je Grk Ted Sarandos. On dopušta falsifikovanje grčke istorije“, piše grčki novinar Paul Antonopoulos.

„Budući da je Netflix učinio Kleopatru i stare Egipćane crnima, pretpostavljam da je vrijeme da snimimo dokumentarac o crnim polarnim medvjedima“, samo je jedan od komentara.

Kleopatru u Netflix-ovoj seriji glumi Adel Džejms, koja je miješane rase i afričkog porijekla. Producenti kažu da je to odraz „vijekovima duge debate o Kleopatrinoj rasi“.

Američka glumica Džejda Pinket Smit izjavila je: „Ne vidimo i ne čujemo često priče o crnim kraljicama i vrlo je važno i meni, i mojoj ćerki, i našoj zajednici da se o takvim pričama zna.“

U Egiptu je to naišlo na osudu. Zahi Havas, ugledni egiptolog i bivši ministar za antikvitete, tvrdi da se radi o izmišljotini.

„To je potpuna laž. Kleopatra je bila Grkinja, znači bjelkinja. Netflix pokušava da izazove konfuziju šireći laži da je ishodište egipatske civilizacije crno“, kazao je.

Advokat Mahmud al-Semari zatražio je da državni tužilac preduzme „nužne zakonske mjere“ i blokira pristup Netflix-ovim uslugama u Egiptu. Netfliks je optužio za promovisanje afrocentrizma i zatiranje egipatskog identiteta.

Glumica Adel Džejms kratko im je odgovorila na Twitteru: „Ako vam se ne sviđa podjela uloga, nemojte da gledate.“

 

Ko je Kleopatra?

 

Kleopatra VII Filopator, često nazivana jednostavno kao Kleopatra, bila je kraljica ptolemejskog kraljevstva Egipta i njen posljednji aktivni vladar.

Pripadnica dinastije Ptolemej, bila je potomak njenog osnivača Ptolemeja I Sotera, makedonskog grčkog generala i pratioca Aleksandra Velikog. Nakon Kleopatrine smrti, Egipat je postao provincija Rimskog carstva. To je označilo kraj pretposljednje helenističke države i doba koje je trajalo od vladavine Aleksandra (336-323 pne.).

Njen maternji jezik bio je grčki koine, a ona je bila jedini ptolemejski vladar koji je naučio egipatski jezik.

58. godine pne., Kleopatra je vjerovatno pratila svog oca, Ptolomeja XII Auleta, tokom njegovog izgnanstva u Rim nakon pobune u Egiptu. Dozvolio je svojoj kćeri Berenici IV da preuzme prestolje. Berenika je ubijena 55. godine pne. kada se Ptolomej vratio u Egipat uz rimsku vojnu pomoć.

Kada je umro 51. godine prije Hrista, počela je zajednička vladavina Kleopatre i njenog brata Ptolomeja XIII.

 

Kleopatra i Marko Antonije

 

U građanskom ratu 43–42. pne., Kleopatra je stala na stranu rimskog Drugog trijumvirata. Njega su formirali Cezarov unuk i nasljednik Oktavijan, Marko Antonije i Marko Emilije Lepid. Nakon susreta u Tarzu 41. pne, kraljica je imala aferu sa Antonijem.

Antonije je pogubio Arsinoju, Kleopatrinu sestru na njen zahtjev. Sve se više se oslanjao na Kleopatru za finansiranje i vojnu pomoć tokom njegovih invazija na Partsko carstvo i Kraljevinu Jermeniju.

Donacije Aleksandrije proglasile su njihovu djecu Aleksandra Helija, Kleopatru Selenu II i Ptolemeja Filadelfa vladarima nad raznim nekadašnjim teritorijama pod Antonijevom trijumviralnom vlašću.

Ovaj događaj, njihov brak i Antonijev razvod od Oktavijanove sestre Oktavije Male doveli su do konačnog rata Rimske republike. Oktavijan se upustio u propagandni rat. Primorao je Antonijeve saveznike u rimskom Senatu da pobjegnu iz Rima 32. godine pne. i objavio rat Kleopatri.

Nakon što su porazile Antonijevu i Kleopatrinu pomorsku flotu u bici kod Akcija 31. godine pne., Oktavijanove snage su napale Egipat 30. godine pne. i porazile Antonija, što je dovelo do Antonijevog samoubistva.

Kada je Kleopatra saznala da je Oktavijan planira dovesti na svoju rimsku trijumfalnu povorku, ubila se trovanjem, suprotno vjerovanju da ju je ugrizao aspid.

 

Kleopatrino nasljeđe

 

Kleopatrino nasljeđe opstaje u drevnim i modernim umjetničkim djelima. Rimska istoriografija i latinska poezija proizveli su kritički pogled na kraljicu koji je prožimao kasniju srednjovjekovnu i renesansnu književnost.

Njeni drevni prikazi u likovnoj umjetnosti uključuju rimske biste, slike, skulpture, rezbarije i staklo, ptolemejski i rimski novčić, te reljefe. U renesansnoj i baroknoj umjetnosti bila je tema mnogih djela, uključujući opere, slike, poeziju, skulpture i pozorišne drame.

Ona je postala ikona pop kulture Egipta još od viktorijanskog doba. U moderno doba, Kleopatra se pojavljivala u primijenjenoj i likovnoj umjetnosti, burlesknoj satiri, holivudskim filmovima i slikama brendova za komercijalne proizvode.

(IT mixer)