Kao i drugi proizvođači automobila, poznato je da Renault igra na kartu nostalgije sa kultnim modelima kao što je „petica“ ponovo zamišljena kao moderno električno vozilo. Međutim, kompanija to podiže na potpuno drugi nivo sa Air4, bukvalnom verzijom letećeg automobila kultnog Renault 4 hečbeka.

 

Leteći Renault 4 ili dron Air 4 može se vinuti do 1.753 km u visinu i dostići brzinu od 93 km/h

 

Renault se udružio s dizajnerskom kompanijom iz Majamija TheArsenale kako bi napravio drona veličine čovjeka s apgrejdovanom Renault 4 verzijom. Koncept obilježava 60. godišnjicu Renaulta 4 i ima za cilj pokazati gdje bi brend mogao biti 60 godina kasnije. „AIR4 je simbol nezavisnosti i slobode, nastao iz spoznaje da se saobraćaj pogoršava, životi se zaustavljaju i da je svijet iznad nas neometan“, napisao je Renault.

carVertical banner - sponsored
Dron Air4 ili kultni Renault 4 kao leteći automobil
Dron Air4 ili kultni Renault 4 kao leteći automobil

 

Karoserija je u potpunosti napravljena od karbonskih vlakana i nosi bateriju od 22.000 mAh (bez napona) koja daje 90.000 mAh ukupne snage. Potisak je dat kao 95 kg po propeleru, za ukupni kapacitet dizanja od oko 380 kilograma.

Air4 - kultni Renault 4 kao leteći automobil
Tijelo automobila se podiže prema naprijed kako bi se moglo ući u automobil

Vozač ulazi podižući cijelo tijelo sprijeda kako bi ušao u unutrašnjost koju Renault opisuje kao „utilitarnu – više praktičnu nego atraktivnu“. Može poletjeti brzinom od 50 km/h (trenutno ograničeno na 15 km/h) i letjeti brzinom do 93 km/h. Nakratko je leteo (slika gore), ali bi sada trebalo da bude izložen u muzeju Atelier Renault u Parizu i drugdje širom svijeta (Majami, Njujork i Makao) 2022. godine.

Renault je svojevremeno nazvao 4 (također poznat kao 4L ili „quatrelle“) „plave farmerke“ automobil, a lansiran je 1961. sa motorom od 603 ccm kao zabavno i jeftino vozilo. Prodao je više od 8 miliona modela tokom 30 godina u 100 zemalja, a posljednja verzija proizvedena je 1992. Renault je najavio planove da oživi taj model kao Renault 4ever EV 2025. godine, tako da bi Air4 mogao dati neke naznake o njegovom konačnom dizajnu… ili ne.

(Endgadget)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.