Iz Trend Microa o svemu su obavijestili autora aplikacije SHAREit i Google, ali zvanični odgovora nisu dobili

 

Iako preuzimate aplikacije, među kojima je i SHAREit, s legalnih mjesta poput trgovine Google Play, vaš pametni uređaj s Androidom može biti u opasnosti.

Aplikacija za razmjenu dokumenata SHAREit je preuzeta više od milijardu puta. Ona bi mogla da zada glavobolje korisnicima koji su ju preuzeli. Naime, otkriveno je da sadrži ranjivosti koje su autoru aplikacije prijavljene prije više od tri mjeseca, a koje još uvijek nisu zakrpljene.

Ranjivost omogućuje pokretanje zlonamjernog koda na svim pametnim telefonima na kojima je SHAREit instalisan. To omogućuje pristup pametnom telefonu korisnika. Nakon toga je moguće brisati dokumente uskladištene na telefonu. Moguće je da se instališu i nove aplikacije bez korisnikova znanja i dopuštenja.

Iz kompanije koja se bavi računarnom bezbjednošću Trend Micro upozoravaju da bi zbog te ranjivosti aplikacija, a i njeni korisnici mogli biti na udaru hakera. Oni bi mogli da iskoriste lak pristup uređaju i bez znanja korisnika brišu, uređuju ili mijenjaju osjetljive dokumente koji su eventualno uskladišteni na uređaju.

Iz Trend Micro-a o svemu su obavijestili i Google, ali iz te kompanije nisu dobili nikakav odgovor.

Zanimljivo je da SHAREit za iOS uređaje nema ovaj problem jer koristi drugi kod.

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.