Bluetooth servis BlueFrag na starijim verzijama Androida otvara vrata hakerima za upade na vaš uređaj, jedino rješenje je ažuriranje sistema ili gašenje BT srevisa

 

Ako koristite stariji Android telefon, vjerojatno trebate potražiti nadogradnju sistema. Istraživači sigurnosti telefona pružatelja usluge ERNW ustanovili su da stariji Android telefoni imaju slabu tačku koja ostavlja otvorena vrata hakerima za upade na vaš uređaj. BlueFrag, Bluetooth servis koji omogućava hakerima da neprimjetno ubace zlonamjerni softver u vaš Android telefon i ukradu vam podatke, piše Engadget.

Oni su ustanovili da je ova mana prisutna kod telefona koji koriste operativne sustave Android 8 Oreo i Android 9 Pie. Uljez treba samo znati MAC adresu mete, a to je katkad lako pogoditi po ponuđenom nazivu. Dok vam on pretražuje po telefonu, vi najvjerojatnije nećete ni primijetiti da ste napadnuti.

 

Telefoni sa Android 10 operativnim sistemom su sigurni

 

BlueFrag ne radi na Android 10 telefonima, a moguće je da je ovaj Bluetooth servis problematičan i na uređajima starijim od Androida 8, ali ih tim istraživača nije uzeo u razmatranje. Za sada se možete zaštititi tako što ćete isključiti Bluetooth ili tako što ćete instalirati sigurnosni dodatak iz februara 2020.

Da biste bili izloženi napadu, morate biti relativno blizu napadača, a ovi upadi u telefone najčešće se događaju na javnim mjestima gdje je veliki broj mogućih meta. Kod većine uređaja podložnih napadu problem je što su ostali bez softverskih ažuriranja ili ih ne primaju redovno. Google od proizvođača popularnih telefona zahtijeva da sigurnosna ažuriranja osigura samo tokom dvije godine, što je politika koja je potvrđena početkom 2019. godine.

Kako su Android 8 telefoni stariji od dvije godine, velika je vjerovatnoća da nikad nećete dobiti sigurnosno ažuriranje koje će vam popraviti Bluetooth. Osim toga, proizvođači imaju rok od 90 dana popraviti grešku u sistemu, što korisnike može ostaviti nezaštićenim i po nekoliko mjeseci čak i ako redovno preuzimaju ažuriranja.

Kako većina korisnika Android telefona koristi verzije starije od Androida 10, u godinama koje dolaze njihovi privatni podaci uglavnom će ostati nezaštićeni.

(Index.hr)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.