Na društvenim mrežama, a naročito na Instagramu, svi izgledaju srećno. Svi se stalno smiju, imaju mnogo novca, hrane se po restoranima, putuju stalno, lijepi su, zgodni su i nose isključivo najnoviju, brendiranu i skupu garderobu.

Iz toga proizilazi da svi imaju savršene brakove, prijatelje, njihova djeca ne vrište, ne prljaju se i sudopera nikada nije puna, kao ni mašina za veš.

Društvene mreže bi trebalo da služe tome da vas povežu sa dugima i otklone stres iz „stvarnog života“.

Međutim, sve to je eskaliralo i otišlo u potpuno drugom pravcu. Prije svega zato što su ove platforme napravljene da biste vi skrolovali, skrolovali i skrolovali.

Zbog sve te pozitivnosti i preterane sreće na mrežama možete osjetiti efekat „toksične pozitivnosti“, tako kažu psiholozi.

Pročitajte još: Kako zaštititi djecu na Instagramu?

Timoti Bono, doktor i profesor psihologije na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu, kaže da nas društvene mreže mogu natjerati da razmišljamo tako da stalno moramo da budemo srećni.

„Sada je lakše nego ikada da zavirite u tuđe živote i uporedite svoj život sa njihovim životima“, dodaje Timoti.

Veoma je teško utvrditi trenutak u kome pozitivnost postaje toksična i zato je važno da prvo utvrdite koliko vremena provodite online.

Ne morate da se odreknete svih društvenih mreža zauvijek, ali ako shvatite da se sve češće upoređujete sa drugima zbog fotografija koje objavljuju, ostavite telefon po strani.

Negativne emocije poput tuge, anksioznosti i razočaranja su jednostavno dio životnog iskustva. Ako pokušate da zamaskirate ta osjećanja lažnom pozitivnošću, ona će samo biti intenzivnija.

U redu je imati loše dane. Okej je ako niste okej.

Ako „online pozitivnost“ počinje da vas opterećuje, vrijeme je da lajkove i pratioce zamjenite olovkom i papirom.

Zašto? Zato što pisanje i crtanje po papiru aktivira određene regije u vašem mozgu i na taj način možete sagledati stvari iz drugačije, logične i racionalne perspektive.

Ako ste tužni ili nemate samopouzdanja, zapišite sve vaše pozitivne aspekte života. Osjećaćete se bolje.

(Thrive Global/Bizlife)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.