Pametne kuće sve su pametnije i samim tim korisnije, pa su ljudi zavisniji o njima te u slučaju hakerskih napada mogu kibernetičkim kriminalcima ponuditi dosta povjerljivih podataka

 

Nemojte to dopustiti, postoje načini kako da se nosite s prijetnjama, uprkos činjenici što pametne kuće još nisu dovoljno bezbjedne. Informišite se i unapred otkrijte gdje ste najranjiviji te kako to da spriječite.

Zato su korisni izvještaji, među kojima je i Avastovo od prije nekoliko mjeseci.

Naime, iz njega je vidljivo da su dva od pet digitalizovanih domaćinstava izložena rizicima sajber napada. Izvješće je obuhvatilo skeniranje sistema u 16 miliona domova u svijetu.

Među posmatranim domaćinstvima njih 40,3 posto ima više od pet pametnih uređaja spojenih na kućne mreže, a 40,8 posto među njima ima najmanje jedan povezani uređaj koji je ranjiv u slučaju napada.

To najbolje ilustruje koliko kuća spada u rizičnu skupinu zahvaljujući IoT uređajima, budući da je samo jedna nesigurna tačka potrebna za napad na cijelu mrežu.

Većina ranjivih uređaja (69,2 posto) nisu zaštićeni snažnim lozinkama ili imaju samo jedan korak autentifikacije. Daljih 31,8 posto nema odgovarajuće bezbjednosne zakrpe što ih takođe čini izrazito ranjivim.

Avast je skenirao 11 miliona rutera u svijetu i saznao kako više od polovice njih, čak 59,7 posto, ima slabe lozinke, jednofaktorsku autentifikaciju ili softverske propuste. Upravo je neažurni softver najslabija karika u lancu.

Što se tiče uređaja, najranjivijima su se pokazali printeri. Gotovo trećina printera, njih 32,9 posto, predstavlja ranjivost u promatranim sistemima. Slijede mrežni uređaji s 28,9 posto, sigurnosne kamere s 20,8 posto, mrežni sistemi za skladištenje podataka (7,8 posto) te uređaji za striming multimedije (5,3 posto).

Dakle, poradite na lozinkama, načinu povezivanja uređaja i kupujte ih od prepoznatih brendova i ne libite se savjeta koje daju stručnjaci.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.