​“Senke nad Balkanom“ prva je serija iz domaće produkcije koju je u svoju ponudu uvrstio jedan od najvećih svetskih “striming” servisa – Amazon.

Kako saznaje Nedeljnik, „Senke“ je otkupio Amazon, a serija je dostupna na njihovoj platformi „Amazon prime“.

Na Amazonu je omogućeno gledanje prve sezone, odnosno deset epizoda „Senki nad Balkanom“. Serija Dragana Bjelogrlića na engleskom nosi naslov „Blek san“, i namijenjena je inostranom tržištu.

„Amazon prime“, inače, prema posljednjem izvještaju iz januara 2020. godine, pokriva tržište od preko 150 miliona pretplatnika.

„Visoka politika, lokalni interesi, novac i kriminal spajaju se zajedno u ovom trileru smještenom u turbulentnoj Evropi kasnih 1930-ih godina”. Ovako je Amazon predstavio seriju koja je u Srbiji i regionu ostvarila veliki uspjeh.

Serija Senke nad Balkanom zbog autorskih prava nije dostupna korisnicima „Amazon prime“ u Srbiji, već je namijenjena isključivo globalnom tržištu.

Inače, pored „Senki“, jedina serija sa ovih prostora koju je jedna velika „striming platforma“ otkupila, bila je hrvatska serija „Novine“ koju je u svoju ponudu uvrstio Netfliks.

Bjelogrlić: Važna stvar za srpsku kinematografiju

„Ovo je svakako važan događaj, ne samo za nas koji smo radili ‘Senke’, već i za srpsku kinematografiju i televiziju, jer je ovo prvi put da jedna srpska serija bude dostupna celom svetskom auditorijumu“, rekao je Bjelogrlić.

Istakao je da su pregovori trajali skoro dvije godine i da smo uspjeli da jedna tako značajna platforma, koja sustiže Netfliks, uvrsti u svoj sadržaj i ‘Senke nad Balkanom’.

„Na ovaj način, pored gledalaca na Balkanu i Rusiji, ‘Senke’ će moći da gleda ceo svet. Očekujemo da će uskoro biti dostupna i druga sezona“, izjavio je reditelj i kreator serije Dragan Bjelogrlić.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.