Naučnici su napravili prvi decentralizovani algoritam koji sprečava sudaranje robota, koji je testiran na simulaciji sa 1024 robota

 

Ako nastojimo da napravimo robotske automobile, moramo da razmišljamo kako da spriječimo međusobno sudaranje robota. Univerzitet Nortvesterna možda ima rješenje.

Naučnici su napravili prvi decentralizovani algoritam koji sprečava sudaranje robota, koji je testiran na simulaciji sa 1024 robota. Manji roboti su bili u mogućnosti da funkcionišu u blizini sa drugima bez sudaranja.

Formirali su oblike koji su bili unapred definisani u manje od minut, radili su efikasno i bez problema. Ovo će umnogome da pomogne u razvijanju kola kojima nije potreban vozač, u situaciji u kojoj na ulici ima više kola sa ovakvim funkcijama.

Predvodnik tima za istraživanje Majkl Rubenstajn naveo je da je ovo decentralizovan sistem, u kom ne postoji neko ko govori robotima šta da rade.

„Svaki robot odlučuje sam. Ako jedan ne uspije da se snađe u prostoru, ostali će ipak uspjeti da izvrše zadatak“, navodi Rubenstajn, a prenosi sajt Technology.org.

Prema njihovim nalazima, svaki robot komunicira sa svojim okruženjem. Locira prazno mjesto i komunicira sa četiri robota u svom okruženju kako bi se uvjerio da mjesto neće biti popunjeno drugim robotom. Nakon toga zauzme to mjesto bez sudara.

Ovo istraživanje nije važno samo za razvijanje autonomnih vozila. Magacini i fabrike mogu da iskoriste prednosti ovih rezultata. Roboti će moći autonomno da pokupe i prenose terete i pakete po prostoru, što će podići produktivnost ovih radnih mjesta.

Pogledajte snimak robota koji se pomoću ovog algoritma kreću u savršenoj harmoniji.

(Technology.org)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.