Prema novim dokumentima ukradenim tokom napada na Gigabyte, objavljena je I/O shema AM5 platforme koja otkriva da će matične ploče serije 600 koristiti DDR5 memoriju te da će se PCI-E 4.0 nastaviti koristiti, barem u Ryzen 7000 seriji.

Konkretno, potvrđuje se da će DDR5 memorije biti podržane u konfiguraciji Dual Channel, dopuštajući instaliranje najviše četiri RAM modula, što je već godinama tipično na “Mainstream” platformama. Biće 16 linija posvećenih grafičkim procesorima s druge strane PCI-Express 4.0 koje dolaze iz CPU-a, 4 linije za M.2 NVME SSD i još 4 linije za USB 4.0 kontroler. Takođe će postojati Displayport konekcija koja će mu omogućiti rad u alt-modu. Dva video izlaza, dva USB 2.0 porta, jedan USB 3.2 Gen2 port, zvučne konekcije i veze za BIOS su među ostalim vezama koje izlaze iz procesora.

Na strani čipseta biće dostupno nekoliko PCI-E 4.0 traka, koje će biti spojene na CPU. One će se koristiti za NVME portove, LAN, Wi-Fi module i druge periferne uređaje, kao i za podršku za 10Gbps i 20Gbps USB 3.2, kompatibilnost USB2 i brojne SATA portove.

Kao rezultat toga, osim podrške za DDR5 i USB4, neće biti značajnih promjena na I/O. Biće zanimljivo promatrati prelaz na PCI-E 5.0, što se možda neće dogoditi sve dok se procesori serije Ryzen 8000 ili 9000 ne budu koristili zajedno s matičnim pločama serije 700 ili 800.

(Guru3D)