Nova AMD Ryzen 8040 serija preuzima mnogo od onoga što je dobro u Ryzen 7040 seriji i dodaje više AI u kombinaciju

 

AMD ima svoju novu AMD Ryzen Mobile 8040 seriju procesora pod kodnim nazivom “Hawk Point” koja je zapravo više ažuriranje Ryzen 7040 serije “Phoenix” koja je bila vrlo popularna. Kasnije tijekom 2024. trebali bismo čuti više o Strix Point-u koji će biti sljedeća generacija.

Nove serije procesora i dalje su Zen 4 i RDNA 3 za njihov CPU i GPU IP. Velika promjena je brzina NPU-a koja ide sa 10 na 16 TOPS.

AMD tvrdi da nova Ryzen serija laptop procesora donosi najnaprednije AI računarstvo na tržištu, navodeći da će novi procesori imati 1,6 puta veće performanse AI obrade od svojih prethodnika.

„Povećane mogućnosti vještačke inteligencije serije 8040 sada će se nositi sa većim modelima kako bi se omogućila sljedeća faza AI korisničkog iskustva“, rekao je Jack Huynh, stariji potpredsjednik i generalni direktor AMD-ovog odjeljenja za računarstvo i grafiku.

Ryzen AI softver je takođe sada široko dostupan, što će omogućiti programerima da izgrade i primjene modele mašinskog učenja obučene u okvirima kao što su PyTorch ili TensorFlow i pokreću ih na odabranim laptopovima koji koriste Ryzen AI.

 

Bez NPU za procesore niže klase

 

Nešto što je potpuna šteta je to što AMD ne omogućuje NPU za procesore niže klase. Svaki čip bi trebalo da ima NPU za AI. Niža grafika Radeon 740M je u redu, ali ovih dana sve bi trebalo imati NPU. Osobito s obzirom da ga Ryzen 5 8640U ima, a Ryzen 5 8540U nema.

Sa 60% višim NPU TOPS-om, dobivamo „do“ 40% povećanja performansi.

Sljedeći za “Strix Point” biće XDNA 2 NPU. AMD kaže da će to biti više od 3 puta bolje performanse. Pitanje bi bilo u smislu neobrađenog TOPS-a (dakle, 16 x 3 = 48) ili performansi aplikacije budući da dobija samo 40% skaliranja performansi sa 60% više NPU TOPS-a u Ryzen 8040 generaciji.

 

Devet SKU-ova u ponudi

 

U rasponu od 8C/16T do osnovnog 4C/8T SKU-a, AMD-ova serija Ryzen Mobile 8040 ima devet SKU-ova u ponudi i direktno je osvježenje prethodne serije Phoenix 7040, a ne kompletan remont.

To znači da će AMD-ova jezgra Zen 4 proizvedena TSMC-ovim 4 nm procesom izgleda ponovno zauzeti središnje mjesto u njihovom portfelju laptopa barem u prvoj polovini sljedeće godine.

Još jedan zanimljiv element AMD-ove Ryzen Mobile 8040 serije je da oni uključuju Ryzen AI NPU, koji je razvio Xilinx, u sedam od devet najavljenih SKU-ova. AMD je kupio Xilinix prošle godine i čini se da će ponovno koristiti Xilinx IP kako bi ojačao AMD-ov stav prema generaciji vještačke inteligencije.

AMD Ryzen 8040
AMD Ryzen Mobile 8040

AMD vjeruje da će svako pronaći opciju za sebe u novom asortimanu Ryzen procesora – kreativci, profesionalci, igrači i redovni korisnici. Ryzen 8040 serija takođe dolazi sa naprednom podrškom za LPDDR5 memoriju.

Sa ovim novim procesorima, korisnici mogu da iskoriste prednost impresivnih virtuelnih iskustava, igranja igara i strimovanja. AMD vjeruje da će njihovi uređaji podržati zahtjevne slučajeve upotrebe vještačke inteligencije uz istovremeno održavanje energetske efikasnosti.

AMD Ryzen 8040 procesori podržavaju bezbjednosne funkcije operativnog sistema Windows 11. Odabrani procesorski sistemi serije AMD Ryzen 8040 takođe mogu da pristupe vještačkoj inteligenciji uz Window Studio Effects Pack. Time će omogućiti privatnost kod kuće ili u pokretu sa zamućenjem pozadine, praćenjem pogleda i uklanjanjem buke.

(IT mixer)