Teleportacija je fenomen koji uključuje preseljenje u drugi prostor, a sad znamo da se AMD s tim uhvatio u koštac podnijevši patent za teleportaciju

 

Ovaj patent za teleportaciju se, naravno, ne odnosi na ljude nego na teleportaciju kubita, a to bi rješenje moglo da pokrene revoluciju kvantnog računarstva.

Istraživači kompanije AMD (Advanced Micro Devices) podnijeli su zahtjev za „patent za teleportaciju“. Patent se fokusira na teleportaciju kubita, kvantnog računarskog ekvivalenta bita u klasičnom računarstvu, objašnjava izvještaj objavljen u Tom’s Hardware.

 

Poboljšati efikasnost kvantnog računanja

 

Novi patent, naslovljen „Look-ahead teleportation for reliable computation in multi-SIMD quantum processor“, proizašao je iz nedavnog kompanijskog istraživanja o procesima kvantne teleportacije. Usredsređujući se na ovaj kvantni fenomen, cilj mu je djelomično da se poboljša efikasnost kvantnog računanja smanjenjem broja kubita potrebnih za bilo koji izračun.

patent za teleportaciju

Google je 2019. u časopisu Nature objavio da je postigao kvantnu nadmoć, a potom su Kinezi potvrdili da su izradili najmoćniji kvantni računar na svijetu.

Dug je put do toga da kvantno računanje postane glavna, skalabilna metoda računanja. Jedna od najvećih prepreka kvantnom računarstvu je činjenica da su kvantna stanja nevjerojatno nestabilna. Posebno je problematična skalabilnost jer se ta nestabilnost samo povećava dodavanjem više kubita u sistem.

AMD-ov „patent za teleportaciju“ sadrži nekoliko slika i dijagrama s pojedinostima o kvantnoj arhitekturi koja koristi područja kvantne obrade, gdje pojedinačni kubiti miruju čekajući u redu za obradu podataka.

Novi pristup ima za cilj da poboljša stabilnost kvantnog računanja korišćenjem teleportacije za smanjenje broja kubita potrebnih za složene izračune.

 

Out-of-order metoda izvođenja

 

Teleportiranje kubita omogućuje obradu radnog opterećenja out-of-order metodom izvođenja. To znači da bi se kubiti mogli uključivati nezavisno o prethodnom koraku. To bi omogućilo nezavisnu i istovremenu obradu kubita.

AMD-ov patent obećava novu, mnogo stabilniju i efikasniju arhitekturu kvantnih računara i potencijalno nas približava istinskoj revoluciji u kvantnom računarstvu.

Ovaj patent uključuje i napredni procesor, ugrađen u arhitekturu, zadužen za analizu ulaznog radnog opterećenja.

On predviđa koji se koraci mogu paralelno rješavati, a koji ne. Radno opterećenje među kubitima pritom se raspodjeljuje tehnikom kvantnog teleportovanja, stoji u AMD-ovom zahtjevu za patent.

(Bug)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu