Američka mornarica razvija mikrofon dugog dometa kako bi dezorijentisala ljude vlastitim glasom

 

Američka ratna mornarica je u julu prijavila patent za uređaj kojeg zovu sistem za akustično pozdravljanje i ometanje ili skraćeno AHAD.

AHAD je uređaj koji snima govor ciljane osobe putem mikrofona dugog dometa, nakon čega pušta dvije verzije tog snimka: Jednu simultano, a drugu s malim kašnjenjem.

Cilj korišćenja uređaja jeste da se u potpunosti dezorijentiše osoba koja se snima, navodi se u prijavi patenta.

Zbog odgođenog zvučnog povratnog signala, ometa se koncentracija ciljane osobe koja govori i otežava da nastavak daljeg govora, stoji u opisu patenta koji je pripisan Christopsheru Brownu iz Centra za pomorsko i kopneno ratovanje u Indijani.

Sam uređaj pomalo liči na satelitsku TV antenu, a čine ga parabolični disk, mikrofon te ultrasonični zvučnik.

Korišćenjem usmjerenih mikrofona i zvučnika koji mogu da stvore usresređeni zvučni snop, sistem će da snimi i ometa samo govor ciljane osobe. Samo će ciljani govornik da čuje povratni zvučni signal, pojašnjava portal TechLink.

Američka mornarica je već koristila zvučnu tehnologiju dugog dometa na brodovima, kontrolnim tačkama i drugim vozilima. Najčešće da upozore civile da se približavaju zabranjenom području.

(Yahoo News)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.