Vaymo je spreman da krene u testiranje autonomnih taksija i ponudi vožnju odabranim putnicima u San Francisku, objavila je kompanija

 

U San Francisku kreće testiranje autonomnih taksija u kojima će se, pored bekap vozača, nalaziti i putnici. To je korak prema potpuno autonomnom taksi-prevozu u tom gradu.

Zahvaljujući velikom napretku tehnologije i godinama inovacija, razvoja i testiranja autonomne tehnologije, kompanija Waymo, koja je nastala iz Google-a i dio je Alphabet-a, predstavila je u Feniksu taksi-servis s automobilima u kojima nema vozača. U automobilima nema ni osobe koja bi mogla da reaguje u slučaju da računar otkaže poslušnost ili pogriješi.

Korak bliže takvom autonomnom servisu sada su i stanovnici San Franciska. Naime, iz Wayma su se ove sedmice pohvalili da kreću testiranje svojih autonomnih taksija.

carVertical banner - sponsored

Američka kompanija već godinama testira svoja vozila kojima upravljaju računari u San Francisku. Računari već poznaju sve puteve i izazove vožnje u tom gradu. Obzirom na to da su sva dosadašnja testiranja završila uspješno, iz kompanije su zatražili i dobili dozvolu za vožnju i s putnicima u automobilima.

Slično kao u Arizoni, Vaymo neće dozvoliti automobilima da se bez nadzora voze odmah. Kompanija će imati svoje zaposlene u automobilima kako bi se obezbijedilo, da se njena tehnologija Vaymo Driver 5. generacije ne izgubi na škakljivim jednosmjernim ulicama i brdima San Franciska.

Ako takva testiranja prođu bez problema, u budućnosti možemo očekivati da će se, kao i u Feniksu, u Waymo-vim taksijima voziti samo putnici, dok će prednja sjedišta biti u potpunosti prazna.

 

Fokusiran na istraživanje

 

Kompanija je opisala program kao „fokusiran na istraživanje“, osmišljen da mu pomogne da prikupi povratne informacije o svom iskustvu u vožnji, sa naglaskom na prikupljanju informacija vezanih za pristupačnost.

„Prošle sedmice smo započeli ovaj program sa nekoliko odabranih i sada ga proširujemo na sve zainteresovane građane San Franciska“, saopštila je kompanija.

Za učestvovanje u programu testiranja svi zainteresovani prvo se moraju prijaviti unutar aplikacije Waymo One, koja se koristi i za pozivanje taksija. U San Francisku Waymo koristi električna vozila Jaguar I-PACE.

Svi testeri, prije vožnje, trebalo bi da potpišu ugovor o povjerljivosti s Waymom i neće smjeti da javno dijele svoja iskustva. Ta iskustva podijeliće samo s Google-om, tj. Waymom. Na temelju njihovih zapažanja kompanija će unaprijediti i poboljšati svoju uslugu.

Kompanija je takođe navela da će se putnici voziti besplatno.

(Waymo)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.