Američka vojska je testirala novi sistem lansiranja krstarećih projektila „en masse“ iz teretnih vojnih aviona nazvan Rapid Dragon. Time ratni teretni i transportni zrakoplovi bez posebnih modifikacija mogu u tren oka postati pravi naoružani leteći kamioni

 

Američko ratno vazduhoplovstvo i Lokid Martin nedavno su tesirali Rapid Dragon koncept, odnosno sistem za lansiranje balističkih raketa s paleta iz vazduha. U tu svrhu testirali su sistem Rapid Dragon koristeći avione C-17A Globemaster III i EC-130J Super J.

Cilj sistema Rapid Dragon je da pruži način povećanja dostupnih sredstava odvraćanja. To bi moglo biti od koristi ako se SAD nekim slučajem u budućnosti nađu u ratu s Kinom ili Rusijom.

Opremanje teretnih ratnih aviona naoružanjem za odvraćanje naslaganim na palete i spremnim za lansiranje na neprijateljske položaje iz vazduha „en masse“ je jeftinija opcija od stavljanja u pogon novih bombardera u vazduh. Zbog toga je Rapid Dragon koncpet odlična opcija.

Spomenuto testiranje sistema provedeno je u avgustu, a iz aviona su ispuštene palete s lažnim krstarećim projektilima. Američka vojska je htjela da utvrdi da li Rapid Dragon sistem vunkcioniše pri otpuštanju iz aviona, kroz zadnja teretna vrata putem padobrana.

Iz Lokid Martina su poručili da je test proveden na operativno relevantnoj visini.

 

Modularnost Rapid Dragon sistema

 

Nakon optuštanja paleta iz aviona pomoću padobrana i njihovog stabilizovanja u vazduhu, surogat rakete su optuštene u brzom nizu. Time je dokazano da sistem otpuštanja radi kako treba. Otpuštene surogat rakete aerodinamički su identične pravoj krstarećoj raketi AGM-158B, koja ima domet od 920 kilometara.

Ovo je veliki korak prema pokazivanju vjerovatnoće koncepta paletirane municije i sposobnosti mobilnih aviona da prošire udarni kapacitet taktičkih borbenih aviona i strateških bombardera, ističe Skot Kalavej, direktor programa za napredne udare u Lokid Martinu.

Sam Rapid Dragon sistem je modularan. To znači da se projektili na palete mogu slagati u grupama od šest ili devet komada, zavisno o tipu transportnog aviona na koji se ukrcavaju.

Isto tako, testirana je i satelitska komunikacija sa sistemom Rapid Dragon s tla te promjena ciljeva dok je avion s ubojnim teretom u vazduhu.

Idući korak američkog ratnog vazduhoplovstva jest da MC-130J avion do kraja godine testira Rapid Dragon s pravim AGM-158B krstarećim projektilom.

Sistem bi se na kraju mogao izvoziti i prema savezničkim zemljama, neke od kojih, poput Poljske, Finske i Australije, već imaju spomenute krstareće projektile u arsenalu.

(The War Zone)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.