Ubistvo vodećeg iranskog nuklearnog fizičara Mohsena Farizadeha izvršio je Izrael preko daljinske komande mitraljezom kojom je upravljala vještačka inteligencija i koji je bio opremljen satelitskom kontrolom, tvrde Iranci

 

Iran optužuje Izreal da je mitraljezom kojom je upravljala vještačka inteligencija u novembru 2020. godine likvidiran jednan od vodećih iranskih nuklearnih naučnika, Mošena Farizadeha.

I prije same likvidacije iranskog nuklearnog naučnika, iranska obavještajna služba upozorila je Farizadeha da Izrael možda sprema napad na njega.

Posljednjih nekoliko godina, Farizadeh je bio na meti Izraela jer je jedan od vodećih naučnika u razvoju iranskog nuklearnog naoružanja.

Ipak, iranski naučnika nije upozorenja shvatio ozbiljno jer je već dotad primio višestruke prijetnje od Izraela.

Prema pisanju New York Timesa, razne iranske novinske agencije tvrde da je likvidacija naučnika provedena u potpunosti na daljinu.

Izrael nije ni potvrdio niti demantovao da je odgovoran za ubistvo, ali je u prošlosti priznao da je vodio tajne obavještajne operacije u vezi sa iranskim nuklearnim programom.

„Na terenu nije bilo terorista. Mučenik, Farihzadeh je vozio u trenutku kada ga je zumiralo oružje opremljeno naprednom kamerom. Mitraljez je bio smješten na pikap kamion, a kontrolisao ga je satelit“, rekao je Ali Fadavi, zamjenik komandanta iranske Revoluconarne garde.

S druge strane, analitičar za elektronsko ratovanje koji učestvuje u istrazi, objasnio je da teoriju o mitraljezu kojom je upravljala vještačka inteligencija treba uzeti s oprezom, naročito zato što Iran još uvijek nema dovoljno dokaza za njezinu potvrdu.

 

Mitraljez na vozilu pored puta

 

Ipak, detalji koje su otkrili američki, izraelski i iranski zvaničnici te neki obavještajni stručnjaci upoznati s planiranjem likvidacije, jasno su opisali napad koji je proveden korišćenjem mitraljeza kojom se upravljalo na daljinu.

Prema pisanju Engadgeta, Izraelci su postavili oružje na vozilo parkirano pored puta. Pojedinci koji učestvuju u istrazi pojasnili su da se mitraljez aktivirao kad je Farizadehov automobil prolazio pored parkiranog vozila.

Dodaju da je napad bio efikasan jer je u njemu ubijen samo Farizadeh, čak i bez korišćenja softvera za prepoznavanje lica.

Ipak, zvanično vlade Irana i Izraela još uvijek nisu potvrdile upotrebu navedenog oružja, uprkos brojnim izjavama i svjedocima.

(Tech Times)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.