Mozilla je za Firefox odlučila, kao Google za Chrome, da ubuduće blokira sva nebezbjedna preuzimanja koja se pokreću na HTTPS stranicama

 

Mozilla će da blokira nebezbjedna preuzimanja sa HTTPS stranica sa dolaskom nove verzije (Firefox 92) internet pregledača.

Mozilla se ugledala na Chrome, koji je počeo da blokira takva preuzimanja prošle godine u određenom obliku. Suština je u tome da korisnici u svakom trenutku znaju što se događa, a ne da im se na računar „skida“ nešto o čemu ništa ili malo znaju pa da na kraju budu u opasnosti.

Naročito jer HTTPS važi kao daleko bezbjedniji protokol od prethodnika HTTP pa je potrebno da korisnici uistinu i budu bezbjedniji.

Nažalost, hakeri su pronašli načine kako da doskoče protokolu pa uspijevaju na HTTPS stranice da postave linkove prema HTTP stranicama, uključujući i preuzimanje podataka. Na taj način korisnik se spaja bez znanja na web stranicu na koju nije htio i potencijalno postaje žrtva napada.

Zbog toga se uvelo blokiranje tih nebezbjednih „skidanja“ podataka unutar Chrome browsera, a s Firefox 92 tako nešto stiže i od strane Mozille. Korisnici na taj način u svakom trenutku znaju što se događa i sami odlučuju žele li nešto preuzeti ili ne.Time se bezbjednost automatski podiže za nekoliko nivoa.

Iz Mozille ističu da nije cilj da se spriječi ili zabrani preuzimanja na HTTP stranicama, nego je cilje da se informišu korisnici da se to događa. Ukoliko dopuste preuzimanje, ono će normalno biti dovršeno, bez ikakvih prepreka ili problema.

To je dokaz da se Mozilla zaista trudi na sve moguće načine da poboljša ne samo iskustvo surfanja za korisnike već i njihovu bezbjednost. Samo na taj način može se zaustaviti negativan trend gubitka korisnika. U posljednje tri godine Firefox je izgubio oko 40 miliona korisnika, a to je veliki udarac za Mozillu.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.