Američka vojska, razne agencije i zemlje članice NATO-a koje su učestvovale u intervenciji u Avganistanu počeli su masovno brisanje sadržaja sa interneta

 

Masovno brisanje sadržaja sa interneta je zbog toga da bi Avganistance, koji su sarađivali s njima i pomagali im, a koji su prikazani na slikama i videima, spasili od talibana.

Tokom svog dugogodišnjeg boravka u Avganistanu američka vojska i NATO sarađivali su s velikim brojem ljudi, a zajedničke aktivnosti ponekad su fotografisali i snimali te objavljivali na društvenim mrežama i internetu.

Nakon što su Amerikanci pobjegli iz Avganistana, osobe koje su im pomagale i sarađivale s njima sada su u velikoj opasnosti jer, usprkos najavama iz talibanskih redova o oprostu, niko ne može biti siguran da neće doći do osvete.

Mrežom već kruže priče da talibani kucaju na vrata osobama koje su sarađivale sa SAD-om za što, zahvaljujući brojnim objavljenim člancima, fotografijama i video zapisima postoje i brojni dokazi.

Američka vojska, razne agencije i zemlje članice NATO-a koje su učestvovale u intervenciji u Avganistanu počeli su masovno brisanje sadržaja s interneta. Tako žele zaštititi Avganistance koji su ostali u toj zemlji, a s njima su godinama sarađivali i sada im prijeti opasnost od zatvora ili smrti.

 

Proces od najveće važnosti

 

Kako je novinarima rekao potparol State Departmenta Ned Price, brisanje sadržaja s interneta, odnosno online dokaza saradnje Avganistanaca s vojskom za njih je trenutno proces od najveće važnosti.

Obzirom na to da je brzo povlačenje Amerikanaca iz Afganistana pratio haos i neočekivano brzi napredak talibana koji su gotovo preko noći došli do Kabula, brojni Avganistanci koji su sarađivali sa savezničkom vojskom nisu uspjeli da pobjegnu, niti da na vrijeme uklone dokaze onoga šta su radili posljednjih dvadesetak godina.

Masovno brisanje sadržaja sa interneta počele su i druge zemlje članice NATO-a pa je tako sa službenog kanala NATO-a na YouTubea izbrisan dio video zapisa, dok je njihova organizacija za podršku i obuku avganistanske vojske Resolute Support Mission u potpunosti izbrisala profil na Twitteru.

Nije teško zaključiti da je takav sadržaj samo mali dio dokaza o aktivnostima i saradnji dijela Avganistanaca s vojskom i da su tokom proteklih dvadesetak godina snimljene i na raznim stranicama, kanalima i profilima objavljene brojne fotografija i videa koje bi talibani mogli da iskoriste za osvetu protiv ljudi koji nisu napustili, tj. nisu mogli da napuste svoju zemlju.

(Vice)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.