Američka Agencija za projekte naprednih istraživanja u odbrani (DARPA) i američko ratno vazduhoplovstvo uspješno su protekle nedjelje proveli prvi slobodan let novog hiperosničnog oružja na takozvani scramjet pogon HAWC (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept)

 

Tokom testiranja vojni avion, za koji američko ratno vazduhoplovstvo nije otkrilo kojeg je tipa riječ, nosio je novo američko hipersonično oružje HAWC montirano ispod krila. Nakon njegova otpuštanja, HAWC je ubrzao do supersoničnih brzina uz pomoć raketnog motora na čvrsto gorivo.

Nakon toga uključio se scramjet motor koji je proizvela kompanija Northrop Grumman te je HAWC povećao brzinu, koja je pet puta veća od brzine zvuka.

Svi primarni ciljevi su postignuti, izvjestili su iz DARPA-e.

HAWC je američki obrambeni projekt namijenjen razvoju tehnologija za hipersoničnu raketu koja bi se lansirala iz vazduha. HAWC je izradila kompanija Raytheon.

HAWC-ov slobodan let bio je uspješan test sposobnosti koje će hipersonične krstareće rakete učiniti vrlo efikasnim alatom za našu vojsku. To nas dovodi korak bliže prema transformaciji HAWC-a prema programu koji će ponuditi sposobnosti iduće generacije američkoj vojsci, istakao je Andrew Knoedler, programski menadžer HAWC-a u DARPA-i.

Iz Raytheona su poručili da je provedeno testiranje bilo trenutak za istoriju.

HAWC je, zapravo, jedan od nekoliko američkih pokušaja razvoja hipersoničnog naoružanja. Među drugim pokušajima je i AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW), koji je dosad već dvaput pao na testiranjima. Za razliku od HAWC-a, taj sistem ne upotrebljava scramjet.

Hipersonični sistemi naoružanja postali su ključno područje nadmetanja između SAD-a, Rusije i Kine.

(Business Insider)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.