Cio svijet je zaludjela FaceApp aplikacija pomoću koje je moguće vidjeti kako će neko izgledati kad ostari. Dok milioni korisnika facebooka uživaju u novoj zabavi, lider demokrata u Senatu SAD Chuck Schumer u ruskoj verziji ove aplikacije isključivo vidi — pretnju po nacionalnu bezbjednost Amerike.

Sve verzije aplikacije koriste vještačku inteligenciju i mijenjaju facijalne ekspresije i izgled osobe sa fotografije. Ali, da bi korisnik mogao da vidi sebe podmlađenog ili starog, u većini aplikacija mora da prihvati uslove korišćenja, čime kompaniji koja stoji iza aplikacije ili društvene mreže dozvoljava da raspolaže sa njegovim podacima.

 

Hoće li se uključiti i FBI

 

Senator Schumer tvrdi da se sve fotografije iz ruske verzije aplikacije mogu ubuduće koristiti bez saglasnosti vlasnika, što može da predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost, ali i pretnju po bezbjednost informacija miliona američkih korisnika.

On je čak pozvao FBI da istraži na koji način lične informacije miliona američkih korisnika ove aplikacije mogu da budu od značaja ako se nađu u rukama ruskih vlasti, kao i da li postoji opasnost da informacije posluže kao kompromitujući materijal protiv američkih državljana.

 

Bez pristupa svim fotografijama

 

Odmah je reagovala ruska kompanija „ Wireless lab“ koja, prije svega, objašnjava da preuzima isključivo fotografiju koju je korisnik izabrao za uređivanje.

„Nikada ne prenosimo druge slike sa telefona. Većina slika se briše sa naših servera u roku od 48 časova od trenutka otpremanja. Prihvatamo zahtjeve korisnika za uklanjanje svih podataka sa naših servera. Naš tim za podršku je trenutno preopterećen, ali ovi zahtjevi imaju naš prioritet“, stoji u saopštenju kompanije.

Takođe objašnjavaju i da ne prodaju i da ne dijele korisničke podatke sa trećim stranama; da su sve funkcije FaceApp-a dostupne i bez prijavljivanja i da je ovu opciju izabralo 99% korisnika. Dakle, ruska kompanija nema pristup podacima preko kojih bi mogla identifikovati osobu čiju fotografiju obrađuje.

https://twitter.com/raeannefigueroa/status/1151655325524615168

 

Neopravdane optužbe

 

Dušan Stojičević, konsultant za IT bezbednost, kaže da je prašina koju je podigao američki senator i tako opteretio server ruske kompanije u najmanju ruku neopravdana.

„Kada se registrujete na facebook dobrovoljno mu dajete vaše fotografije; dakle Amerikanci negdje tamo, gdje god da su serveri, na raspolaganju već imaju vaše ime i lice“, podseća Stojičević.

„Ako posmatrate sve to politički, hajka može da se napravi, ali tehnički gledano, svi ti podaci su vidljivi na Googlu, na facebooku i na drugim socijalnim mrežama. Ako neko želi da prikupi podatke, on će lako pomoću pretrage da iščita podatke o pojedinim ljudima, da nađe slike. Ne bih mogao da se odredim da li je to što je rekao demokratski političar tačno ili nije, ali ne vidim zašto se diže tolika prašina, ne vidim da je sve to problematičnije od onog što već imamo“, tvrdi Stojičević.

 

Američki dosije

 

Andrej Manojlo, profesor Moskovskog državnog univerziteta, komentarišući tvrdnju američkog senatora da je FaceApp prijetnja za nacionalnu bezbednost, kaže da se Amerikanci bave otprilike istim:

„Pod paravanom raznih aplikacija, igri i programa zabavnog karaktera gdje se traži registracija, oni sakupljaju lične podatke, pri tom iz različitih izvora, a onda ih objedinjavaju i dobijaju takozvani „big data“. Lični podaci kod Amerikanaca formiraju dosije za svakog aktivnog korisnika Interneta. Odnosno, ta tehnologija je njima i te kako poznata“, kaže Manojlo.

(rs.sputniknews)