Nakon što su prij izvesnog vremena cijene memorija značajno skočile, ovaj deo tržišta se sada vraća na relativno pristupačan nivo. Već je zabilježen značajan pad cijena RAM-a u prethodnom periodu, ali Gartner (jedna od vodećih firmi za istraživanje i analizu tržišta) vjeruje da nas očekuje dodatni pad cjena memorije.

Analitičari ističu da bi prezasićenost tržišta mogla dovesti do toga da cijena RAM memorije bude u padu do 42,1 procenta tokom 2019. godine. Očekuje se da će ovaj pad cijena trajati duže vrijeme, a Gartner vjeruje da prevelike zalihe neće biti rasprodate do drugog tromesečja 2020. godine.

Cijene SSD diskova bi uskoro mogle značajno da skoče

Gartner takođe ističe da će svjetski prihodi na polju poluprovodnika doživjeti pad sa 475 milijardi dolara (iz 2018. godine) na 429 milijardi tokom ove godine, što predstavlja pad od oko 9,6 procenata. Ovakav rezultat se u najvećoj mjeri pripisuje aktuelnom trgovinskom ratu između SAD i Kine, kao i smanjenom rastu prodaje telefona, servera i računara.

Naravno, ovo je i dalje samo izvještaj analitičke kompanije i nije garancija budućih cijena koje bi potencijalne promene na tržištu mogle izazvati.

(benchmark via techspot)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.