Posljednjih mjeseci cijene RAM-a i SSD diskova bile su prilično niske u odnosu kako znaju da budu, ali ovo vrijeme blagostanja se polako završava, tako da svako kome je potreban prostor za skladištenje ili više memorije na računarima treba da požure sa kupovinom i izbjegnu neizbježno povećanje cijena.

Zato što, prema Digitimeu, SSD proizvođači planiraju da povećaju cijene za 10 do 15 procenata za NAND flash, što će automatski učiniti SSD diskove skupljima. Kada se doda najavljeno povećanje cijena DRAM modula, jasno je i da će RAM biti skuplji nego što je bio u posljednje vrijeme.

Međutim, važno je da se naglasi da to još nije potvrđeno, tako da ne treba odmah paničiti, ali treba se pripremiti. Jer takve glasine ne dolaze bez pokrića, i ako su istinite, to je šteta. Sad kad se treća generacija ADM-ovih Ryzen procesora, Nvidia Super i AMD Navi pojavila na tržištu, nadogradnja računara je zaista idealna. Ali sa porastom cijena, manje će se ljudi odlučiti na tako nešto.

Iako nije spomenuto, problem na tržištu bi mogla da stvori nedavna katastrofa s nestankom struje u Japanu, koja je pogodila fabrike Toshibe i Western Digitala, ostavljajući samo šest memorijskih eksabajta, a to je desetak milijuna „pločica“ manje na tržištu. To će svakako uticati na poslovanje u ovom kvartalu, jer proizvodnja već pati, što znači da kupci mogu ostati bez narudžbi.

Potencijalno, to je udarac, jer će usporiti napredak u raznim oblastima proizvodnje, a to je jasan dokaz moći prirode, odnosno, koliko je nestabilno u takvim velikim nesrećama. isto tako, situacija na tržištu memorije i diskova je takođe labilna, jer se ove stvari stalno dešavaju. Inače, tehnologije koje dolaze ustabile tržište i cijene počinju da padaju, ali po ovom pitanju one su predugo stabilne, što malo koga raduje. Osim, naravno, proizvođača diskova i memorije.

(IT mixer/ICT busines)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.