Već 15 godina cijena top-modela video-igara na tržištu SAD-a iznosi 60 dolara, ali analitičari predviđaju da će za novu generaciju konzola ona poskupjeti za 10 dolara

 

Sony i Microsoft dosad su objavili brojne informacije o svojim konzolama nove generacije koje bi se na tržištu trebale pojaviti krajem godine. Jedna bitna stvar je i dalje nepoznanica – cijena. Iz Sonyja su, osvrćući se na cijenu, nedavno spomenuli da se kompanija neće fokusirati na najnižu cijenu, već na najveću vrijednost PlayStationa 5. Microsoft navodno japanskoj kompaniji želi prepustiti čast da prvi objave cijenu nove generacije plejke kako bi oni nakon toga mogli objaviti cijenu za nadolazeći Xbox, koja bi mola biti 50 ili čak 100 dolara jeftinija.

Osim visoke cijene novih konzola, ljubitelji video-igara moraju se pripremiti i na povećane troškove pri kupovinu samih video-igara. Godinama su cijene za najbolje igre iznosile 60 dolara na američkom tržištu. Ta se cijena nije promijenila još od 2005. godine. Ove sedmice objavljena je cijena za popularnu igru NBA 2K21. Ta PlayStation 5 i Xbox Series X ona će da iznosi 70 dolara. Takođe, biće dostupna i specijalna izdanja s cijenom od čak 100 dolara.

 

Neodrživo stanje sa starim cijenama

 

Iz analitičke kompanije IDG najavili su da bi stopama novog NBA 2K-a mogle da krenu i brojne druge gejmerske kompanije koje će podići cijenu svojih najjačih naslova na 70 dolara. Naglašavaju da su vremenom video-igre postale kompleksnije i da je u njihov razvoj potrebno uložiti više resursa.

Spominje se povećanje troškova razvoja od čak 200 do 300 posto za igre za konzole nove generacije. Zato se čini da će povećanje cijena igara, koje stagnira već 15 godina, postati neizbježno. Slično razmišlja i bivši predsjednik Sony-ja Shawn Layden. On je rekao da je neodrživo stanje u kojem troškovi razvoja rastu za trenutni model dok su prodajne cijene ostale iste.

Povećanje od 10 dolara, što je oko 17 posto u odnosu na dosadašnje cijene, neće u potpunosti pokriti povećanje troškova, komentarisao je predsjednik i izvršni direktor IDG-a Yoshio Osaki, ali smatra da je to ipak „korak u pravom smjeru“.

Informacije o povećanju cijena dolaze u najgorem mogućem trenutku. U vrijeme kada su milioni ostali bez posla ili su im prihodi smanjeni zbog pandemije koronavirusom. To bi svakako moglo da se odrazi i na smanjenu potražnju na tržištu video-igara, barem dok se situacija ne stabilizira.

(TechSpot)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.