Chrome za Android postaje 64-bitni! Ne brinite, ne čitate vijesti iz prošlosti, ovo se zapravo događa 2020. godine i, iz nekog razloga, ne prije. Appleov iOS je već skoro tri godine u potpunosti uključio 64-bitne aplikacije trećih strana. Međutim, u Android svijetu ponekad je potrebno puno više vremena za razvoj, čak i ako govorimo o first-party aplikacijama koje bi trebale poslužiti kao primjer programerima thirth-party aplikacija.

U svakom slučaju, Chrome izdanjem 85 postaje 64-bitna aplikacija, koja bi trebalo u avgustu ugledati svjetlo dana na stabilnom kanalu. Chrome 85 trenutno se nalazi na Dev kanalu, dok je Chrome 86 moguće pronaći preuzimanjem aplikacije Chrome Canary. To je, naravno, samo ako želite živjeti na krvavom rubu bagovitosti, kao što su ponekad te predizborne građe.

Ako ne, onda možete samo pričekati stabilnu verziju Chrome 85 i tada ćete biti ukrašeni svom 64-bitnom dobrotom. Ako se pitate šta će to zapravo učiniti za vas u stvarnom životu, pa, ono ima potencijal da preglednik postane nešto brži. Zapravo je Android Police testirao Chrome 83 (koji je 32-bitni) i Chrome 85 (64-bitni) u benchmark aplikaciji Octane 2.0, a 64-bitna aplikacija preuzela je vodeću poziciju sa 16.785 bodova u odnosu na 32 bitnu sa 15.515 bodova.

Benchmark Octane score - Chrome 32-bitna verzija 83 lijevo vs Chrome 64-bitna verzija 85 desno
Benchmark Octane score – Chrome 32-bitna verzija 83 lijevo vs Chrome 64-bitna verzija 85 desno

Ovo nije ogroman skok u performansama, a također je nemoguće reći je li to sve moguće pripisati prelasku na 64-bitni, ali bez obzira na to, ovo je već odavno kasno.

Google obvezuje da sve aplikacije Play Store-a do 1. avgusta 2021. postanu 64-bitne, pa je dobro vidjeti kako sama kompanija ne čeka do posljednjeg trenutka da napravi takve poteze sa svojim aplikacijama.

(GSMarena)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.