Propada 50% Kineskog tržišta server procesora ili 26% Intel-ove globalne prodaje istih zbog trgovinskog rata između SAD i Kine

 

U SAD-u nova pravila zabranjuju Huawei i 19 drugih kineskih kompanija ili su na neki način ili oblik vezani za kinesku vojsku. Među tih 19 je kompanija koja se zove Inspur Group, jedna od najvećih tehnoloških kompanija u kontinentalnoj Kini koja se fokusirala na cloud, servere, umjetnu inteligenciju itd.

To znači da je trgovinski rat još lošija vijest za kompanije poput Intela, jer Inspur grupa više ne može kupiti procesore od Intela, jer nijednoj američkoj kompaniji nije dopušteno trgovati s njima zajedno sa ostalih 19 kompanija. To je ozbiljno loša vijest za Intel jer budući da Inspur predstavlja nešto više od 50 posto tržišta (AI server / cloud) u Kini, i to predstavlja 26% Intelove globalne prodaje server/procesora. Inspur koristi samo Intelove procesore i koristi ih za servere poput Alibabe i Baidu.

„Intel je privremeno pauzirao isporuke ovom kupcu kako bi izvršio neke promjene u našem lancu nabavke kako to zahtijeva zakon Sjedinjenih Država“, navela je kompanija u službenom saopštenju.

(Guru3D)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.