Nekadašnji Google-ov izvršni direktor Erik Schmidt u intervjuu za BBC Radio pojasnio je zašto je Huawei napadnut od SAD. Njegov je zaključak da SAD mora da počene da proizvodi kvalitetne proizvode kao što to radi Huawei.

 

Mnogi se među vama pitaju zašto je to baš Huawei napadnut od SAD administracije predvođenje aktuelnim predsjednikom Donaldom Trampom. Šta je s drugim kineskim proizvođačima? Šta to fali Xiaomi-u, Realme-u ili OnePlus-u? Zašto Tramp ne napadne i njih, zabrani prodaju njihovih proizvoda u SAD i američkim kompanijama ograniči saradnju s njima?

Prvo se treba sjetiti da Huawei nije prva kineska kompanija koja se našla na američkoj listi zabranjenih brendova. Navodno zbog kršenja sankcija koje su uvedene Sjevernoj Koreji i Iranu, 2018. slična se stvar se desila i kineskom brendu ZTE. On se iz sankcija izvukao plaćanjem kazne od milijardu dolara. Državnim kompanijama i upravi i dalje je zabranjeno sarađivati sa ZTE-om.

Huawei se još iz doba Obamine administracije optužuje da svoje telekomunikacijske uređaje koriste za špijunažu. Navodno su putem tzv. backdoor pristupa kroz telekomunikacijsku opremu prikupljali informacije i prosljeđivali ih kineskoj Vladi.

Huawei je to demantovao, ističući da je kompanija u vlasništvu zaposlenih i koja ne odgovara kineskoj Vladi ni Komunističkoj Partiji.

Za radio dokumentarac BBC Radija, nekadašnji Google-ov izvršni direktor Eric Schmidt, tvrdi da je Huawei neosporno činio stvari koje predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbjednost.

Sankcije prema Huawei-ju SAD dodatno pooštrava i želi im nakon softvera ograničiti pristup i hardveru. Naime, dosad je Huawei Trampov ban osjetio najviše kroz zabranu pristupa Google servisima, a ubuduće im prijeti blokada isporuke čipova, što je još veći problem.

Iz kompanije Huawei žestoko demantuju Schmidtove riječi, ističući između ostalog da je on sad na plati u Pentagonu. I da te optžbe koje im se nameću nema nikakvih dokaza.

 

SAD bi trebalo da se suprostavi boljim proizvodima

 

Po Schmidt-u glavni razlog američkih sankcija za Huawei nisu optužbe za špijunažu već nešto drugo.

On naime, misli da američke političare više smeta činjenica da je Huawei kompanija koja ima vrlo kvalitetne proizvode sa velikim mogućnostima da budu najbolji u svijetu. On je mišljenja da bi SAD trebalo da se suprotstavi boljim proizvodima.

Schmidt navodi i ugrađenu predrasudu da je Huawei jako dobar u kopiranju tuđih ideja, pri čemu su vrlo organizovani sa ljudstvom i sa bogatim resursima.

Schmidt na kraju zaključuje da Amerika i Kina na polju tehnologija jednostavno moraju sarađivati. Od toga će obje države da imaju korist. Razdvajanje platformi, po Schmidtu za SAD zapravo predstavlja veću opasnost.

(BBC Radio)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.