Stvari se zagrijavaju između SAD-a i Kine – američko ministarstvo trgovine prilagođava svoje izvozno pravilo „strateški ciljajući Huawei-jevu nabavku poluprovodnika koji su direktan proizvod određenog američkog softvera i tehnologije“, prenosi Reuters.

Prošle godine Ministarstvo trgovine SAD stavilo je Huawei na takozvanu listu entiteta, čime je američkim kompanijama efektivno zabranjeno da prodaju hardver i softver Huawei-ju. Zabrana koja je proširena na 2021. Danas su se stvari pogoršale jer ministar trgovine kaže da je Huawei uspio steći američku tehnologiju kupovinom od stranih proizvođača koji je koriste, zaobilazeći zabranu.

Nakon što novo pravilo stupi na snagu, ove strane kompanije zahtijevaće licencu od SAD-a prije nego što mogu isporučiti čipove Huawei-ju i njegovim povezanim društvima (to se odnosi na kompanije koje koriste američku opremu za izradu čipova).

 

U ovoj unakrsnoj vatri našli se mnogi

 

Ovo očigledno cilja na Huawei, ali će u velikoj mjeri uticati i na TSMC, koji stvara značajan deo HiSilicon čipova u svojim livnicama. Ovi čipovi završavaju u telefonima Huawei i Honor, kao i u Huawei telekom opremi.

Tajvanski proizvođač čipova trenutno razgovara s pravnicima kako bi vidio kako će novo pravilo na njega utjecati. Ova vijest dolazi samo dan nakon što je kompanija najavila ugovor od 12 milijardi dolara za otvaranje 5 nm  livnice u Arizoni, ali prerano je govoriti hoće li to na taj posao uticati.

Nije se samo TSMC uhvatio u unakrsnoj vatri, čak 114 Huaweijevih podružnica je na crnoj listi zbog brige o nacionalnoj sigurnosti.

Kina već prijeti odmazdom, uključujući istrage i moguća ograničenja Applea, Cisca i Qualcomma, koji se oslanjaju na kineske tvornice. Takođe može obustaviti kupovinu aviona Boeing.

Ove se kompanije mogu suočiti s dva problema na prvom frontu dok je predsjednik Trump zaprijetio da će nametnuti poreze kompanijama koje proizvode svoje proizvode u inostranstvu, gdje se posebno ističe Apple.

 

(GSMarena)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.