Rusija namjerava da razvije novi program za istraživanje Venere, u okviru kojeg će na tu planetu biti poslata najmanje tri uređaja za naučna ispitivanja, a glavne faze projekta biće javno predstavljene sljedeće godine, izjavio je naučni direktor ruskog Instituta za istraživanja svemira, Lev Zelenij.

U izjavi za Tass, Zelenij je rekao da će prva ekspedicija na tu planetu, nazvana „Venera-D“, biti poslata krajem ove decenije, i da bi dvije do tri godine poslije toga mogla biti poslata i druga, dok bi do sredine naredne decenije put Venere krenula treća ekspedicija.

Zelenij je rekao da će dio misija biti modul za slijetanje i različiti uređaji za proučavanje atmosfere, kao i da su pregovori sa partnerima iz SAD o ovom projektu zakazani za oktobar, ali da će, zbog pandemije virusa korona, oni možda biti održani putem virtuelnih sastanaka.

Prethodni sveobuhvatan program za istraživanje Venere sproveo je nekadašnji Sovjetski Savez, čija svemirska stanica „Venera-13“ je u agresivnoj atmosferi Venere, na temperaturi od gotovo 500 stepeni Celzijusa, funkcionisala rekordna dva i po sata.

Kako navodi Tass, istraživanja Venere značajna su radi sprečavanja katastrofe usled efekta staklene bašte na Zemlji, kao i u sklopu potrage za životom van naše planete.

(Tanjug)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.