Danas su procurile djelimične specifikacije Microsoft Surface Duo uređaja, pa evo šta bismo trebali očekivati

 

Microsoft je zaokupljen internim testiranjem nadolazećeg Surface Duo uređaja, koji ima dva jednaka ekrana s obe strane, sa šarkama od 360 stepeni između njih. Iako nijedna ploča ekrana nije sklopiva, ta šarka vam omogućava veliku fleksibilnost kućišta.

Surface Duo će biti samo 4,8 mm debljine kada je otvoren, a prema tome i 9,6 mm kada se zatvori.

 

Microsoft Surface Duo specifikacije koje su za sada poznate:

 

Surface Duo ekrani bit će identični – AMOLED od 5,6 inča, svaki s rezolucijom 1800×1350 i ogromnim okvirima. Uređaj će pokretati Android 10, s planiranim ažuriranjem na Android 11 koji će se pojaviti vrlo brzo nakon lansiranja. Podrška za Surface Pen je ugrađena .

Čipset na čelu je Qualcommov Snapdragon 855 iz prošle godine, što je vrlo neobičan izbor, a ne zaboravimo da ikonični uređaji koji na tržište stižu s do-jučerašnjim vodećim SoC-om nikada nisu dobro prošli, prodajno gledano. Razlog za ovaj potez očito ima veze s činjenicom da je Microsoft dovršio interni način rada Surface Duo prije nego što je Snapdragon 865 bio lansiran, a unutra nema mjesta za X55 5G modem koji Qualcomm zahtijeva od kompanija koje se koriste u tandemu s 865.

Uređaj ima 6GB RAM-a, što za Google možda još uvijek nije u redu, međutim na srednjem je nivou na vrlo konkurentnom Android pametnom tržištu, gdje vodeći modeli sada počinju od 8GB i kreću se do 16GB. U svakom slučaju, biće i 256 GB prostora za skladištenje i koje neće biti proširivo. Kamera (obratite pažnju – jednina) bit će snap od 11 MP, objektiv f/2.0 i 1.12um veličine piksela, što se još jednom osjeća kao eksplozija iz prošlosti (osim neobične rezolucije).

 

Baterija pravo razočaranje

 

Skener otiska prsta pobrinuće se za biometrijsku provjeru autentičnosti, a kapacitet baterije za Microsoft Surface Duo govori se da će biti 3.460 mAh. To je malo, bez obzira na to kako gledate. Jedino poređenje u kojem se to ne čini malo je Pixel 4, ali taj telefon ima užasan vijek trajanja baterije s razlogom.

Nema NFC-a i bežičnog punjenja, niti 5G. Sve Microsoftove unaprijed instalirane aplikacije podržat će rad preko oba ekrana s povlačenjem i prebacivanjem između dvije različite aplikacije gdje je to primjenjivo, ali neće biti sposobne sve treće strane. Na developerima aplikacija će biti da dodaju takvu funkcionalnost.

 

Microsoft Surface Duo
Microsoft Surface Duo

 

Cijena još nije poznata

 

Takođe ne znamo njegovu cenu, koja će biti odlučujući faktor za mnoge ljude. Vjerojatno će se Surface Duo po cijenama naći ugodno unutar „premium smartphone“ segmenta na tržištu, ali samo o tome koliko je premium nešto je što ćemo morati pričekati i vidjeti.

Surface Duo možda je „skoro spreman“ za lansiranje, uprkos Microsoftu koji tvrdi da će u prodavaonice stići tek krajem ove godine. Planovi su se u međuvremenu mogli promijeniti.

 

(Windowscentral)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.