Najnoviji flegšip kompanije OnePlus – OnePlus 8 Pro ima jednu karakteristiku koji bi im s pravne strane mogla zadati glavobolju – „rendgenski vid“, zbog kojeg kamera „vidi“ kroz plastiku i odjeću

 

OnePlus je prije mjesec dana predstavio svoj novi flegšip – OnePlus 8 Pro. O njegovim specifilacijama IT je već pisao i to možete da pogledate ovdje. Ovog puta ćemo da se osvrnemo na jednu (ne)zgodnu odliku koju su otkrili sami korisnici, a glavni „protagonista“ je kamera ovog odličnog telefona.

Nedavno je otkriveno da kamera OnePlus 8 Pro telefona ima mogućnost „gledanja“ kroz pojedine predmete, tačnije kroz plastiku i odjeću. Srećom ne u onolikoj mjeri koliko bi vidio neki glavni lik holivudskog filma, ali opet dovoljno da se OnePlus 8 Pro učini dijelu publike zanimljivijim od ostalih uređaja na tržištu.

Otkriveno je da odabirom filtera Photochrom, kamera telefona može da vidi kroz tanku plastiku i kroz pojedinu odjeću (tanju) crne boje. Kako su objasnili „pronalazači“ ove karakteristike kamera ne vidi stvarno kroz navedene predmete, već bilježi infracrveno zračenje koje je ljudskom oku nevidljivo te poput naočara za noćno gledanje ili termalnih kamera ocrtava obrise „gledanog“ predmeta.

Kako se proširila vijest o ovome tako su korisnici pokušali i druge telefone natjerati da aktiviraju svoj „rendgenski vid“.

Guilherme Rambu je to to pošlo za rukom s TrueDepht kamerom na njegovom iPhone-u. Dokaz o tomu je objavio na Twitter-u. Postupak za aktiviranje ove karakteristike na iPhone-u je nešto komplikovanije u odnosu na OnePlus 8 Pro, iPhone mora biti jailbreakan.

OnePlus je odbio da dâ službeni komentar na novootkrivene mogućnosti svog flegšipa. Možemo da očekujemo da će zbog mogućih tužbi ova karakteristika da nestane s nekom od idućih nadogradnji softvera.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.