Facebook je bio u šopingu i za 400 miliona dolara kupio popularnu internet arhivu gifova – Giphy

 

To što je Facebook kupio Giphy najviše će profitirati korisnici Instagrama koji će imati pristup još većoj arhivi kratkih zabavnih video i animiranih isječaka.

Ekipa iz Facebook bila je veoma zaposlena proteklih sedmica. Pored toga što su predstavili novi dizajn Facebook-a, predstavili su i alternativu popularnoj aplikaciji za video pozive i nazvali ju Facebook Messenger’s Rooms.

I dok su se korisnici navikavali na nove mogućnosti i izgled Facebook-a, u Facebook-u su krenuli u kupovinu i za 400 miliona dolara kupili popularnu internet arhivu gifova – Giphy.

Kako su objavili, Giphy će se pridružiti odjelu zaduženom za Instagram unutar Facebook-a. Cilj im je da „ljudi jednostavnije pronađu gifove i naljepnice“ za svoje objave i poruke.

Ovaj Facebook-ov potez nije neočekivan, jer oko 50 posto Giphy prometa dolazi s Facebooka i njime povezanih aplikacija.

Ali, iako je dogovor objavljen, to ne znači da će preuzimanje za Facebook ići bez problema.

Kako Giphy ima ugrađenu mogućnost pretraživanja i drugih aplikacija, poput Twittera i TikToka, mogao bi, potencijalno, dati Facebook-u uvid u aktivnosti u konkurentskim aplikacijama. A to znači da će kompaniji Facebook obezbjediti prednost pred njima.

Zato možemo da očekujemo da će američka Federalna trgovinska komisija i Ministarstvo pravosuđa provesti temeljitu istragu prije nego odobre preuzimanje.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.