Iako smo od ranije znali da Adobe neće pružati podršku za svoju bezbjednosnu web tehnologiju, sada je jasno da je Flash-u namijenjeno da s krajem ove godine završi u istoriji

 

Adobe Flash već neko vrijeme ne podržavaju najpopularniji internet pregledači, a od kraja ove godine neće ga podržavati ni sam Adobe.

To je informacija koju smo znali već neko vrijeme. Svi servisi i web stranice koji koriste Flash biće dodatno nebezbjedni kada službena podrška završi. Prema nedavno ažuriranoj stranici koja opisuje kako će da izgleda end-of-life za Flash vidimo da mu je Adobe namijenio potpuni kraj. Neće biti „samo“ ukidanje podrške i sigurnosnih zakrpa (kojih je bilo poprilično).

Iz Adobe-a poručuju da će krajem 2020. godine prestati da podržavaju stare verzije Flasha, niti će se one moći preuzeti s njihovih stranica. Korisnike takođe pokušavaju obeshrabriti od instaliranja Flash Player-a iz vanjskih, neslužbenih izvora. Stalno ponavljaju da takvo korišćenje nosi veći rizik. Isto tako poručuju onima koji još uvijek na svojim računarima imaju Flash Player da ih do kraja godine deinstaliraju.

 

„The end“ za Adobe Flash

 

Za tri godine, koliko je stara najava o gašenju Flash-a, Adobe je sarađivao s developerima i kompanijama koje stoje iza najpopularnijih web pregledača. Sve iz razloga da se na bezbolan način zamijeni stara multimedijalna tehnologija sa novijom. A to su HTML5, WebGL, ili WebAssembly. Bilo je to sasvim dovoljno da se web potpuno oslobodi od Flasha i brojnih bezbjednosnih problema koje je sa sobom nosio.

Nakon 31. decembra ove godine, oprostićemo se jednom zauvijek od ove tehnologije. Adobe će, čini se, da učini sve da ona zauvijek nestane i da se sjećanje na nju što prije izbriše.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.