Apple je odlučio da prekine podršku i onemogući update za hiljade video-igara na kineskom App Store-u zbog nedostatka licenci od strane kineske Vlade

 

Naime, Kina pritiska kompaniju da njeno poslovanje bude u skladu sa kineskim lokalnim regulativama koje uključuju da sve video-igre moraju da imaju dokaz da su odobrene za upotrebu u ovoj državi. Ovo je prilično veliki udar za Apple, jer je kineski App Store najveća prodavnica aplikacija kompanije. Takođe, video-igre na kineskom tržištu donose najveći dio od 16.4 milijarde dolara zarade.

Prodavnice Android aplikacija u ovoj državi usklađene su sa regulativom još od 2016. godine, ali se Apple odlučio za „labaviji“ pristup, omogućavajući developerima da publikuju svoje video-igre dok čekaju na autorizaciju, što nekad može da traje i mjesecima.

Procjena je da će zbog toga update sada biti onemogućen za oko 60.000 igara.

Nije poznato kako je Apple ovoliko dugo uspijevao da „izigrava“ pravila na kineskom tržištu, ali pripreme za ovaj korak uvedene su još prije nekoliko mjeseci.

Još u februaru, Apple je podjsetio iOS developere u Kini da moraju da pribave licence pre publikovanja svojih aplikacija. U junu je poslao upozorenje da licence moraju da dobiju pre 30. juna. Ako to ne urade njihovi programi će da budu uklonjeni iz App Store-a.

(PC Press)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.