U „velikom preokretu“, britanski premijer Boris Džonson trebalo bi da do kraja godine isključi Huawei tehnologiju iz izgradnje 5G mreže u Britaniji.

 

Krajem februara, britanska vlada najavila je da će dati Huawei-ju ograničenu ulogu u izgradnji 5G infrastrukture. I to uprkos upozorenjima SAD da bi ta odluka mogla ugroziti američko-britansku obavještajnu saradnju.

O „velikom preokretu“ piše britanski „Telegraf“. Pozvao se na izvještaj Nacionalnog centra za kibernetičku bezbjednost Državnog štaba za komunikacije (GCHQ). A u njemu se tvrdi da su američke sankcije protiv Huawei-ja imale „ozbiljan“ uticaj na kompaniju i da će kineskog telekomunikacijskog giganta upozoriti na upotrebu „nepouzdane“ tehnologije.

U izvještaju koji je trebalo da bude predstavljen Džonsonu u nedjelju, navodi se da zvaničnici GCHQ predlažu da se zaustavi ugradnja nove Huawei opreme „za najmanje šest mjeseci“. A zatim i da se „udalji tehnologija“ koja je već u upotrebi, navodi „Telegraf“.

 

Ugovor s Kinom treba revidirati

 

Britanski ministar zdravlja Met Henkok u međuvremenu je izjavio da neće komentarisati „curenje informacija“. Dodao je još da je početkom godine vlada objavila interni izveštaj i da su u njemu navedeni brojni uslovi koje bi trebalo ispuniti.

On je izrazio uvjerenje da će „Nacionalni savjet za bezbjednost razmotriti te uslove i donijeti ispravnu odluku koja će dovesti do toga da imamo i jaku telekom infrastrukturu, ali i da ona bude bezbjedna“.

„Telegraf“ je krajem maja, citirajući neimenovani izvor, objavio da Džonson razmatra smanjenje Huawei-jeve uloge u postavljanju 5G mreže u Britaniji.

„On (Džonson) želi da zadrži veze sa Kinom ali će ugovor sa Huawei-jem biti revidiran. Zvaničnici će dobiti instrukcije da naprave plan kako da se što brže smanji učešće Huawei kompanije u izgradnji 5G mreže“, naveo je tada taj izvor.

Šef Huawei-ja za Veliku Britaniju Viktor Zang oštro je osudio one koji „kompaniju napadaju bez ikakvih dokaza“. Upozorio je da bi ometanje njihovog učešća u izgradnji 5G mreže Britaniji učinilo medveđu uslugu.

„Naš prioritet bio je da pomognemo kompanijama koje se bave mobilnom telefonijom i širokopojasnim mrežama da održe Britaniju povezanom. To je u ovom trenutku bilo vitalnije nego ikad. Ovo je naša dokazna evidencija“, naglasio je Zang u osvrćući se na pandemiju Kovida 19.

 

Američki pritisak na London

 

London je bio pod velikim pritiskom Vašingtona otkad je u februaru najavio da će Velika Britanija pod određenim uslovima dopustiti Huawei-ju da učestvuje u izgradnji 5G mreže.

Britanska vlada tad je jasno stavila do znanja da će kineski tehnološki gigant biti isključen iz rada na „ključnim“ dijelovima nacionalne 5G mreže. Među kojima su „bezbjednosno važne“ i „bezbjednosno kritične“ oblasti, poput vojnih baza.

Vašington je u više navrata upozoravao London da bi davanje dozvole Huawei-ju da učestvuje u izgradnji 5G mreže ugrozilo američko-britanske sporazume o razmjeni obaveštajnih podataka i zapretio da će smanjiti bilateralnu obaveštajnu saradnju.

 

Američki napad na Huawei

 

Trampova administracija je u maju prošle godine stavila na „crnu listu“ korporaciju. Optužili su je da su njeni hardver i softver povezani sa slanjem obavještajnih podataka kineskoj obaveštajnoj službi. A sve to usljed trgovinskih tenzija SAD i Kine koje su izbile u januaru 2018. I zvanični Peking i Huawei su u više navrata negirali te optužbe.

SAD su takođe pozivale i druge zemlje da odustanu od korišćenja Huawei-jeve opreme tokom izgradnje 5G mreža. I na taj način su vodili kampanju pritiska na kineskog tehnološkog giganta.

Uprkos padu cijena, Huawei je u svom godišnjem izveštaju za 2019. godinu zabilježio „solidne poslovne performanse“ pri čemu je vrijednost kompanije narasla 123 milijarde dolara, a neto dobit na 9 milijardi.

(Telegraf)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.