Ujedinjene nacije su izdali šokantni izvještaj o količini elektronskog otpada nastalog od telefona, televizora, računara i gedžeta za 2019. godinu

 

Prema UN podacima, svijet je prošle godine stvorio čak 52,7 miliona tona elektronskog otpada. To je ekvivalent od 350 velikih brodova kruzera. Globalni elektronski otpad se u posljednjih pet godina povećao za 20 posto, što znači da na svaku osobu na planetu ide oko 7,3 kg elektronskog otpada.

UN upozorava da će ovim tempom količina elektronskog otpada do 2030. godine narasti na 72,8 miliona tona. Glavni razlozi za to su visoki postoci korisnika koji prebrzo usvajaju nove uređaje, kratki rokovi trajanja proizvoda i premalo opcija za popravke pokvarenih uređaja.

Elektronski otpad negativno utječe na okolinu, ali i na zdravlje ljudi, jer sadrži toksične supstance poput žive koja oštećuje mozak. Dodatna prijetnja je i uništavanje otpada paljenjem jer otrovne hemikalije potom ulaze u atmosferu i truju vazduh. Puno toksičnog materijala završava i u pitkoj vodi, što utiče i na biljke i životinje.

 

Najbezobzirniji proizvođači pametnih telefona

 

Mada je veći dio svijeta pokriven zakonima o zbrinjavanju elektronskog otpada, UN upozorava da se moraju uložiti puno veći napori u njihovu implementaciju i provođenje.

Osim neodgovarajućih načina uništavanja elektronskog otpada i lošeg recikliranja odbačenih proizvoda, UN upozorava da u smeću završavaju zlato, srebro, bakar, platina i druge skupocjene sirovine u ukupnoj vrijednosti od 57 milijardi dolara, što je više od BDP-a u većini zemalja, jer se ne provodi njihovo izvlačenje iz elektronskog otpada.

Među najbezobzirnijim korisnicima UN ističe proizvođače pametnih telefona, ali i korisnike koji robuju trendu zamjene starog modela novom generacijom svake godine.

UN kaže da se legislativa vezana uz elektronski otpad poboljšala s 61% država na njih 78%. Napredak je ipak jako spor i potrebno je provesti velike akcije na svjeskom planu da bi se poboljšalo upravljanje tim otpadom u današnjem povezanom svijetu i promijenilo načine na koje stvaramo, koristimo i odbacujemo elektronske uređaje i time se udaljavamo od željenog modela održivosti.

(Vidi)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.