Zaposlenima u IT sektoru se nudi mogućnost stalnog rada na daljinu ako prihvate niže plate, ali oni ne misle da pristaju na to

 

Pandemija koronavirusa poslala je više od četiri milijarde ljudi u izolaciju, a stotine miliona počeli su da rade aktivno na daljinu. To su organizacije prihvatile kao novu stvarnost i nakon vrhunca krize, ali i pokušale da iskoriste kako bi uštedile. Zaposlenima u IT sektoru se to nikako ne sviđa.

Konkretno, riječ je o developerima softvera, kojima se nudi mogućnost stalnog rada na daljinu, ali ako prihvate niže plate. Tako nešto im ipak ne odgovara pa ne misle da pristaju na to. Pokazalo je to i izvještaj platforme za zapošljavanje Hired, a tiče se samo Sjeverne Amerike.

 

Facebook traži način da zaposlene zadrže kod kuće

 

Prema izvještaju, 56 posto zaposlenih u IT sektoru ne bi prihvatilo nižu platu za rad na daljinu u punom smislu dok njih 32 posto tvrdi da bi pristali na tako nešto. Nadalje, 12 posto tvrdi da se takvo pitanje na njih ne odnosi, jer oni nisu dio organizacija kao što je Facebook. Facebook na sve načine pokušava da zadrži zaposlene kod kuće i kad kriza prođe.

Osnivač i prvi čovjek Facebooka Mark Zuckerberg medijima je otvoreno rekao da kroz narednih deset godina želi da bar polovina zaposlenih u njegovoj kompaniji radi na daljinu i da ovo služi kao dobar test takve stvarnosti. Upravo zato, ali i zbog koronavirusa, minimalno do kraja ove godine oko 48.000 njegovih radnika će nastaviti raditi na daljinu.

Ali, Zuckerberg je naglasio da nakon 1. januara 2021. zaposleni koji se ne vrati u kancelariju mora da se javi gdje se tačno nalaze. Nakon toga može da nastavi rad na daljinu, pod uslovom da mu se primanja prilagode prebivalištu. Dakle, ako se zaposleni nalazi na lokaciji koja je jeftinija za život, npr. Bay Area gdje je sjedište Facebook-a, moraće prihvatiti nižu platu.

Samim time, moraće jako dobro da razmisli o svojim koracima. Moraće i da shvati kompaniju, koja ne želi plaćati nepotrebno visoke troškove, koji su nametnuti u skupljim gradovima.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.