Još od kako je u maju ove godine, Ministarstvo trgovine SAD stavilo Huawei na svoju Entity List (crna lista), prisutne su i priče o mogućim načinima da se ta zabrana zaobiđe.

 

„Crna lista“ na koju je stavljen Huawei u osnovi znači da je američkim kompanijama zabranjena trgovina hardverom i softverom sa kineskim tehnološkim gigantom, što je za rezultat imalo ogromne gubitke na obje strane.

Ministarstvo je u julu najavilo plan da izda posebne dozvole lokalnim tehnološkom kompanijama, koje i dalje žele da nastave da posluju sa Huaweijem, a koje bi se odnosile na one komponente koje „ne predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbjednost“.

Tada je izašlo na vidjelo da 130 američkih kompanija imaju veoma jak poslovni interes za obnavljanje saradnje, budući da su se prijavile za dozvolu.

Prema najnovijim informacijama, taj broj se do sada udvostručio, što je u intervjuu agenciji Bloomberg priznao američki sekretar za trgovinu Vilbur Ros. On je izjavio da se na spisku sada nalazi 260 kompanija, kojima će dozvole za nastavak saradnje sa Huaweijem biti izdate „u vrlo kratkom roku“.

Prijavljene kompanije trenuto prolaze kroz proceduru provjere, zbog čega se očekuje da neće sve dobiti zeleno svetlo. Svakako najvažnija kompanija na listi od 260 je Google.

Zbog nedostatka većine servisa operativnog sistema Android, novi uređaji Huaweijeve premijum Mate 30 serije, na tržištima izvan Kine, gube dosta na konkurentnosti.

Ukoliko bi dozvola Googleu bila odobrena, kineska kompanija bi mogla da računa povratak u borbu za vrh na listi najprodavanijih na svjetskom tržištu pa bi „crna lista“ za Huawei bila manje crna.

Za sada ne postoje nikakvi rokovi kada bi dozvole treblo da budu dodjeljene, niti kada bi saradnja mogla da bude obnovljena, piše GSM Arena.

Međutim, kako bi „Prva faza“ trgovinskog dogovora SAD i Kine trebalo da se okonča do kraja ovog mjeseca, možda ni rasplet na relaciji Google – Huawei nije tako daleko.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.