Aplikacija se skriva iza besplatne emodži tastature, nakon instalacije kreće u akciju, servira vam reklame i krade novac…

 

Samo što je otkriveno postojanje malwarea koji bukvalno ne može da se obriše sa telefona jer se ponovo instalira na telefon, vlasnicima Android telefona stiže još jedna prijetnja. Aplikacija pod imenom ai.type, koja je instalirana na više od 40 miliona telefona, bez znanja korisnika obavlja kupovinu premijum digitalnog sadržaja i na taj način krade novac sa vašeg računa.

Pored toga što krade novac vlasnika telefona, aplikacija takođe pušta oglase u pozadini i stvara lažne klikove.

Bezbjednosna kompanija Upstream otkriva da je aplikacija stvorlia velike probleme u 13 zemalja, a trenutno su najpogođeniji Egipat i Brazil.

Pogledajte još: Pronađen skriveni backdoor za MSSQL servere koje su razvili kineski hakeri

Upstream bezbjednosna platfroma do sada je uspjela da blokira 14 miliona sunjivih transakcija koje je ai.type aplikacija pokušala da obavi.

Ove lažne kupovine bi vlasnike Android telefona ukupno koštale preko 18 miliona dolara u neovlašćenim kupovinama.

Aplikaciju je razvila kompanija iz Izraela pod imenom ai.type LTD i reklamira se kao besplatna emodži tastatura.

Uprkos tome što je uklonjena iz Google prodavnice aplikacija, ona je i dalje instalirana na milionima Android uređaja, prenosi „Telegraf.rs„.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.