Jednom kada se malware xHelper „ubaci“ na Android jako ga je teško ukloniti – ne pomaže ni vraćanje uređaja na fabričke postavke, a nekima nije pomogao ni plaćeni antivirusni softver.

 

Jedno od glavnih pravila koje „moraju“ poštovati svi korisnici pametnih telefona koji rade na Android-u jeste da aplikacije instališu isključivo sa službene Googleove online trgovine aplikacijama. Iako ni to nije potpuna garancija da nećete pokupiti neki malware, aplikacije sa Play Storea puno su sigurnije u odnosu na trgovine aplikacija trećih strana ili preuzimanja aplikacija s različitih stranica na kojima nikada ne znate što vas čeka i kakvu, tj. koliko opasnu aplikaciju možete preuzeti.

Na primjer, mogli biste na telefon preuzeti i xHelper, malware za koji na ZDnetu kažu da ga je „gotovo nemoguće“ ukloniti s telefona.

 

Dobra vijest – malware nije destruktivan

 

Korisnici čiji su telefoni zaraženi xHelper su pokupili na stranicama na koje su ih uputili linkovi na koje su klikali na internetu.

Na tim linkovima nalazi se objašnjenje kako preuzeti i instalirati aplikacije koje nisu iz Play Storea, ali osim aplikacija s te stranice instališe se i malware.

Nakon instalacije xHelper na telefonima prikazuje oglase i obavijesti koje korisnike vode na Play Store te im savjetuju preuzimanje legitimnih aplikacija.

Dobra je vijest, dakle, da malware trenutno nije destruktivan za telefone jer samo prikazuje oglase od kojih njegovi autori zarađuju.

Loša vijest – neuništivost

 

Ali loša vijest na koju su upozorili sigurnosni stručnjaci jest to što xHelper ima mogućnost instalisanja drugih i puno opasnijih aplikacija na telefon putem kojih bi hakeri mogli preuzeti kontrolu nad uređajima, ukrasti podatke, da špijuniraju i slično.

Druga loša vijest jest njegova neuništivost – jednom kada se aplikacija s njim instališe na telefon, xHelper se odvoji od nje kao neka vrsta samostalnog servisa tako da se ne može ukloniti deinstalacijom same aplikacije.

Ne pomaže čak ni resetovanje samog telefona jer se pojavljuje i nakon vraćanja uređaja na fabričke postavke, a bezbjednosni stručnjaci još ne znaju razlog zašto se to događa.

 

XHelper evoluira

 

Korišćenje antivirusnog softvera može da pomogne, ali ne uvijek: Dio korisnika uspio ga je ukloniti sa softverom koji su platili, ali drugima ni to nije pomoglo.

Razlog za to je, napominju iz Symanteca, što malware konstantno evoluira te se njegov kod nadograđuje, zbog čega su njegovi autori često „brži“od antivirusnog softvera.

Srećom, xHelper se nije proširio na velik broj uređaja te su dosad zaraženi većinom korisnici iz SAD-a, Rusije i Indije, ali samo postojanje takvog malwarea veliko je upozorenje svim korisnicima Androida i još jedan razlog zbog kojeg nikada ne biste smjeli da preuzimate aplikacije s neprovjerenih izvora.

(Zimo)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.