Sony je u kvartalnom izvještaju otkrio podatak da je tokom tog perioda prodato 2.8 miliona PlayStation 4 konzola.

 

Ako uzmemo u obzir da su se prije tačno tri mjeseca pohvalili činjenicom da su prodali tačno 100 miliona konzola, to znači da je ukupna brojka sada narasla na 102.8 miliona. Tih dodatnih 2.8 miliona mnogo znači jer to čini PlayStation 4 drugom najprodavanijom kućnom konzolom svih vremena.

Prestigli su megauspješni PlayStation 1 koji se prodao u ukupno 102.5 milijuna primjeraka i fenomen Nintendo Wii koji se prodao u 101.6 milijuna primjeraka.

Prodaja će se malo usporiti u narednom periodu što se očekivalo jer se krajem sljedeće godine očekuje izlazak Playstationa 5.

Sony je čak prepravio predviđanja za fiskalnu godinu i sveukupno očekuju 1.5 milion manje prodatih primjeraka nego što su originalno predvidjeli (13.5 miliona umjesto 15 miliona).

Ima mnogo nadolazećih naslova koji će držati konzolu na životu kao što su dugo očekivani Death Stranding (koji izlazi sljedeće nedjelje) i nastavak megapopularne igre The Last Of Us.

Hoće li PlayStation 4 ikada prestići najprodavaniju konzolu svih vremena – nedodirljivi PlayStation 2 koji se prodao u više od 155 milijuna primjeraka?

Vrlo vjerojatno neće jer su tržišni uslovi tada bili značajno drugačiji.

PS2 nije imao veliku konkurenciju – Xbox je tek bio u povojima, a Nintendo GameCube se pokazao tek kao umjereno uspješan.

Uporođenja radi, PS4 se za kupce mora boriti s Xbox One i (od 2017. godine) Nintendo Switch – obje uspješne i popularne konzole.

Takođe, predviđa se da je Microsft do sada uspio prodati oko 41 milion XBox One konzola, iako je ta konzola izašla iste godine kao PS4.

Ako ne računamo samo kućne konzole, nego i one prenosne, onda je na drugom mjestu Nintendo DS sa 154 milijuna prodanih primjeraka, a na trećem ikonični Gameboy (i Gameboy Color kombinovano) s gotovo 119 miliona prodanih primjeraka.

(Bajtbox)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.