Iako je nevjerojatno nizak broj telefona nadograđen na Android 10, Google očigledno već radi na njegovom nasljedniku jer je stigao prvi Developer Preview Androida 11 za vlasnike njegovih Pixel telefona koji su se prijavili u program. Pogledajmo šta novo donosi Android 11?

Povezanost

 

Iako i Android 10 već podržava 5G, i mnogi uređaji na ovim mrežama već rade, Android 11 će developerima omogućiti unaprijeđene API-je koji će moći da iskoristi sav potencijal nove tehnologije. Ovo običnom čovjeku možda ne znači puno, ali svakako treba napomenuti da će iskorišćenost 5G brzina na novom Androidu biti na većom nivou.

Oblici ekrana

 

U ovom trenutku developeri moraju prilagođavati softver obliku ekrana, zavisno dolazi li sa zubom, rupicom ili suzom, dok će se na Androidu 11 aplikacije prilagođavati automatski.

 

Obavijesti

 

Nema te verzije Androida koja nije prošla bez redizajna obavještenja pa tako ni 11 nije izuzetak. Ovoga puta će u dijelu obavještenja u startu biti podržana opcija konverzacije. Oblačići će biti prisutni da bude po potrebi vidljiva. Ovo će biti podržano u svim chat aplikacijama čiji developeri od Googlea zatraže API-je za ovu funkciju.

Ako neka aplikacija podržava copy/paste opciju, Android 11 će omogućiti instantno umetanje sličica u odgovor, što će osjetno da skrati vrijeme cjelokupne radnje.

Dozvole i privatnost

 

U Androidu 10 možete da odredite kad koja aplikacija smije koristiti vašu lokaciju. U novoj verziji će ova funkcionalnost biti proširena i na mikrofon i kameru. Svakoj aplikaciji ćete moći odrediti kad ih tačno smije upotrijebiti, odnosno zabraniti im pristup.

 

Snimanje ekrana

 

Nakon što je u ranijim verzijama Androida 10 snimanje ekrana bilo omogućeno, kasnije je zbog hrpa bagova odbačeno. Sada je očigledno vrijeme za povratak, i Google će omogućiti da ova funkcija napokon proradi kako treba i to na nivou operativnog sistema.

Tu su još i druge novosti o kojima će više detalja biti poznato uskoro. Napominjemo da je prvi Developer preview namijenjen isključivo developerima kako bi na vrijeme prilagodili svoje aplikacije. To znači da nije namijenjen korisnicima, jer do konačne stabilne verzije će trebati da protekne dosta vremena.

Više informacija ćemo doznati na Googleovom I/O eventu u maju, a službenu verziju možemo očekivati na jesen, kao i svake godine.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.