Google je na svojoj prezentaciju pored nekoliko novih uređaja predstavio i novu verziju operativnog sistema – Android 14

 

Android 14 ne donosi revolucionarne karakteristike ili vizuelne promjene (osim elegantnog prilagođavanja zaključanog ekrana). Umjesto toga, daje prioritet poboljšanju postojećih funkcija i da sve teče mnogo podmazanije. Android 14 je zvanično predstavljen zajedno sa Pixel 8 serijom. Ovaj OS podržava Pixel uređaje, počev od Pixel 4a (5G), preko svih varijanti Pixel 5, 6 i 7 telefona, uključujući i Fold i Tablet uređaje.

Glavni fokus je prilagođavanje, odnosno personalizacija. Dok iOS ima za cilj da ponudi slično iskustvo svim korisnicima, Android obećava još personalizovanije iskustvo. Tako će korisnici od Android 14 nadogradnje imati još više opcija za prilagođavanje, kako bi dodatno poboljšali iskustvo korišćenja uređaja.

Pogledajte ključne promjene koje Google-ov operativni sistem donosi.

 

Prilagođavanje zaključanog ekrana

 

Korisnici Androida dugo su cijenili mogućnost personalizacije svojih početnih ekrana, ali s Androidom 14, prilagođavanje je dostiglo viši nivo.

Ažuriranje uvodi birač zaključanog ekrana, šablone zaključanog ekrana, monohromatsku temu i podršku za Ultra HDR slike. Android 14 takođe omogućava korisnicima da kreiraju pozadine sa efektom paralakse od sopstvenih fotografija, prave pozadine u stilu crtanih filmova sa svojim omiljenim emodžijima, pa čak i generišu pozadine sa vještačkom inteligencijom na osnovu tekstualnih upita.

 

Više energije za bateriju

 

Promjene u načinu na koji OS rješava pozadinske zadatke, preuzimanja i otpremanja, zajedno s drugim podešavanjima, obećavaju dodatne energije za vaš pametni telefon.

Osim toga, povratak funkcije „vrijeme ekrana od posljednjeg potpunog punjenja“ u meniju postavki baterije, koja nedostaje od Androida 12, dobrodošao je dodatak za one koji pažljivo prate potrošnju baterije svog uređaja.

 

Treperuće obavještenje

 

Bljesci obavještenja su dostupni na nekim Android pametnim telefonima i iPhone uređajima, ali s Androidom 14 sada postaje dio operativnog sistema.

Ova funkcija vam omogućava da koristite blic vaše kamere kao svjetlo za obavještenje i trebala bi biti korisna za korisnike sa oštećenim sluhom.

 

Kontrola pristupa fotografijama i videima

 

Zabrinuti ste zbog toga što aplikacije imaju neograničen pristup vašim fotografijama i video zapisima? Android 14 omogućavaa korisnicima da odaberu određene medije kojima svaka aplikacija može da pristupi.

 

Veće skaliranje fontova

 

Dok je Android 13 omogućio skaliranje fontova do 130 posto, Android 14 ide korak dalje dopuštajući da se fontovi skaliraju do nevjerovatnih 200 posto.

Da bi se obezbijedio koherentan izgled, sistem koristi nelinearno skaliranje, osiguravajući da već skalirani elementi kao što su naslovi ne postanu nepravilni.

 

Poboljšana bezbjednost

 

Kako bi spriječio zlonamjerni softver koji cilja na starije verzije Androida, OS blokira instalaciju aplikacija dizajniranih za Android 5.1 i starije. Android 14 takođe pojednostavljuje autentifikaciju pomoću pristupnih ključeva, omogućavajući biometrijsku prijavu za više aplikacija, smanjujući oslanjanje na lozinke i povećavajući ukupnu bezbjednost.

 

Veća privatnost pri otključavanju

 

Korisnici sada mogu onemogućiti animacije prilikom unosa PIN-a, što otežava radoznalim očima da razaznaju cifre. Za PIN-ove od šest znakova ili više, opcija eliminisanja dugmeta “OK” na kraju pojednostavljuje proces otključavanja.

 

Poboljšan meni za dijeljenje

 

Android 14 ima za cilj da pojednostavi iskustvo dijeljenja. Preuređeni meni za dijeljenje, koji je dugo bio nedosledan na Android uređajima i aplikacijama, sada omogućava aplikacijama da dodaju prilagođene radnje u sistemske tabele za dijeljenje. Štaviše, koristi se više podataka iz aplikacije kako bi se odredio rang potencijalnih ciljeva dijeljenja, obećavajući dosljedniji i personalizovaniji meni za dijeljenje.

 

Zaštita podataka

 

Praćenje pristupa podacima aplikacije može biti izazovno. Android 14 rješava ovaj problem direktno tako što korisnicima šalje mjesečna upozorenja kada aplikacije izmijene svoju politiku dijeljenja podataka. Ovo obezbjeđuje da korisnici budu informisani o svim promjenama u načinu na koji se njihovi podaci koriste.

Pored Pixel telefona i mnogi drugi uređaji će dobiti Android 14 ažuriranje. Međutim, se za sada ne zna kada će se to desiti. Očekivano je da na većini podržanih modela, ova verzija Android-a bude dostupna do sredine 2024. godine.

(IT mixer)