Google Pixel 8 serija dolaze s besplatnim VPN-om od Google One i imaće ažuriranja operativnog sistema i bezbjednosne nadogradnje 7 godina

 

Glavna novina za Google Pixel 8 seriju je Tensor G3 čipset, koji je izrađen u Samsungovom 4nm procesu. Ovaj čipset sadrži 9-jezgreni procesor koji se sastoji od jednog Cortex-X3 glavna jezgra, četiri Cortex-A715 jezgra i još četiri Cortex-A510. Pixel 8 stiže sa 8 GB RAM-a, dok Pixel 8 Pro ima velikih 12 GB RAM-a.

Dizajn Pixel 8 i Pixel 8 Pro pametnih telefona nije se značajnije mijenjao. Može se primijetiti da su oba nešto zaobljenija od prethodnika. Imaju ravne ekrane, a na zadnjoj strani prepoznatljivo Camera Bar kućište.

Oba Pixel 8 modela su otporna na vodu i prašinu prema standardu IP68 te imaju mogućnost otključavanja otiskom prsta i prepoznavanjem lica.

Pixel 8 od 128 GB skladišne memorije košta 800 evra, dok je Pixel 8 Pro istog kapaciteta dostupan po cijeni od 1.100 evra. Uz kupovinu Pixela 8 dobijaju besplatne slušalice Pixel Buds Pro, dok će uz Pixel 8 Pro da dobiju besplatni Pixel Watch 2, što će biti dostupno u Evropi i SAD-u.

 

Pixel 8 Pro

 

Pixel 8 Pro posjeduje 6,7-inčnim QHD+ LTPO 120Hz OLED ekran koji ima maksimalnu osvijetljenost od 2400 nita. Ekran je zaštićen Gorilla Glass Victus 2 staklom.

Na zadnjoj strani Pixela 8 Pro nalaze se tri kamere: širokougaona Octa-PD od 50 MP s OIS-om, ultraširoka Quad-PD od 48 MP i Quad-PD od 48 MP sa 5x zumom i do 30X Super-Res digitalnim zumom.

Prednja kamera je novi senzor od 10,5 MP sa širokim vidnim poljem. Uz kamere, tu je i novi senzor temperature kože koji je ekskluzivan za Pixel 8 Pro. Radi se o Melexis MLX90632 senzoru čija je svrha precizno očitavanje temperature.

Nova Pixel 8 serija donosi nekoliko fotografskih funkcija kao što su Photo Unblur, Magic Eraser, Best Take i Macro Focus koji koristi ultraširoku kameru.

Pixel 8 Pro dodatno ima funkciju Pro Controls koja nije dostupna na modelu Pixel 8. Baterija je od 5050 mAh i podržava žičano punjenje od 30 W i bežično punjenje od 23 W.

Google je ponudio tri boje: plava, opsidijanska i bež.

 

Pixel 8

 

Pixel 8 je sada lakši i nešto manji od svog prethodnika, što je rezultat prelaska na manji FHD+ ekran od 6,2 inča. Ekran nudi bolje performanse, sa svjetlijom pločom i maksimalnom osvijetljenošću od 2000 nita. Podržava brzinu osvježavanja od 120 Hz (koja se može podešavati između 60 Hz i 120 Hz).

Posjeduje novu ultraširoku kameru, iako nije iste specifikacije kao kod Pro modela. Radi se o 12 MP kameri s autofokusom i makro mogućnostima. Pored nje se nalazi glavna Octa-PD kamera od 50 MP sa 8x Super-Res digitalnim zumom. Selfi kamera na ovom modelu je 10,5 MP.

Pixel 8 ima bateriju od 4575 mAh koja podržava žičano punjenje od 27 W i bežično punjenje od 18 W.

Kao i Pixel 8 Pro zaštićen je Gorilla Glass Victus staklom. Pixel 8 dolazi u bojama lješnjaka, opsidijana i ruže.

(IT mixer)