Da li je tajna lijeka protiv koronavirusa u antitijelima bivših pacijenata i mogu li stvarno da spriječe da on prodre u ćelije?

 

Tim kineskih naučnika izolovalo je nekoliko antitijela za koja tvrde da su „vrlo djelotvorna“ u blokiranju sposobnosti da koronavirus prodre u ćelije, što bi mogao da bude lijek u borbi protiv Covid-19.

U ovom trenutku ne postoji dokazano djelotvoran lijek za taj koronavivirus koji je krenuo iz Kine i zarazio više od 950 hiljada ljudi te odnio živote njih više od 48 hiljada.

Zhang Linqi sa Univerziteta Tsinghua u Pekingu kaže da bi se lijek napravljen od antitijela poput onih koje je njegov tim otkrio mogao djelotvornije koristiti od sadašnjih pristupa liječenju bolesti koju izaziva koronavirus, a među kojima je i korišćenje plazme pacijenata koji su preboljeli Covid-19 i razvili antitijela protiv tog virusa.

Zhangov je tim zajedno sa stručnjacima iz 3. narodne bolnice u Šenženu početkom januara počeo da analizira antitijela iz krvi osoba koje su se oporavile od Covida-19. Izolovali su 206 monoklonskih protivtijela koja su pokazala, kako je opisao, snažnu sposobnost vezanja za bjelančevine virusa.

Potom su ispitali mogu li stvarno spriječiti da virus prodre u ćelije, rekao je za Rojters.

Među prvih 20 testiranih antitijela četiri su uspjela da onemoguće prodor virusa u stanicu, a od ta četiri dva su bila ‘vrlo dobra’ u tome, kaže Zhang.

Tim se sada usmjerio na otkrivanje najmoćnijih protivtijela i njihovo moguće kombinovanje da bi se ublažio rizik u slučaju mutacije novog koronavirusa.

Ako sve prođe dobro, zainteresovani bi ih mogli početi da masovno proizvode radi testiranja, prvo na životinjama, a potom i na ljudima.

Udružili su se s američko-kineskom biotehnološkom kompanijom Brii Biosciences kako bi stvorili nove lijekove-kandidate za sprečavanje i liječenje bolesti, objavio je Brii.

Već je decenijama u medicini dokazana važnost antitijela, kaže Zhang. Mogu se koristiti u liječenju raka, autoimunih bolesti i zaraznih bolesti.

Antitijela nisu vakcina, ali mogla bi se davati i ljudima izloženima riziku kako bi se spriječilo da razviju Covid-19.

Uobičajeno je potrebno oko dvije godine da lijek stigne do faze odobravanja za korišćenje na bolesnicima. Pandemija Covida-19 tjera da se stvari brže odvijaju, kaže on.

Zhang, koji je otkriće objavio online, nada se da bi se protivtijela mogla testirati na ljudima za šest mjeseci.

Drugi stručnjaci pozivaju na oprez.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.