Ni iz jedne kineske institucije nisu spominjali kad bi te vakcine protiv koronavirusa zaista mogle doći na tržište i hoće li biti dostupne izvan Kine

 

Kinesko ministarstvo obrane objavilo je da je „uspješno razvilo vakcine protiv novog koronavirusa“ i da počinje s testiranjem te vakcine na ljudima.

Iako u saopštenju nema preciznih informacija kad bi testiranja trebala da počnu, zna se da je vakcina proizašla iz laboratorija Vojne akademije nauke. Tim naučnika koji su radili na razvoju vakcine predvodio je epidemiolog Chen Wei. On tvrdi da je vakcina razvijena prema međunarodnim standardima te je dizajnirana za veliku i bezbjednu proizvodnju.

Zanimljivo, kineska Vojna akademija nauka nije jedina kineska institucija koja je objavila kako je razvila vakcinu i započinje s kliničkim testiranjima. Vojna vakcina razvijena je koristeći samo dio patogena kako bi potaknuli imunološki sistem na reakciju. Takva se vakcina smatra stabilnijim i bezbjednim od vakcina temeljenih na „živim“ virusima, ali i pruža nešto slabiju zaštitu.

Prema podacima iz kineskog Ministarstva obrazovanja, jedna od vakcina temeljena je na vakcini za gripu i trenutno je u fazi testiranja na životinjama, a do kliničkog testiranja trebalo bi da dođe u aprilu.

Ali ni to nije sve, i naučnici iz Šangaja rade na vakcini koji je temeljen na viralnim proteinima iz same strukture virusa. I ta bi vakcina trebala da krene u kliničko ispitivanje u aprilu.

 

Osam različitih vakcina

 

Kineski zvaničnici su na konferenciji za novinare istakli da je kineska Akademija nauka dobila na testiranje osam različitih vakcina protiv koronavirusa te procjenjuju njihovu djelotvornost. Takođe su istakli da su bezbjednost i djelotvornost tih vakcina prioritet te će nastaviti s rigoroznim testiranjem.

Ni iz jedne kineske institucije nisu spominjali kad bi te vakcine zaista mogle doći na tržište i hoće li biti dostupne van Kine.

Ali zanimljivo je da kineski naučnici ističu i djelotvornost tradicionalnih kineskih lijekova (uz klasične lijekove) u oporavku organizma i jačanju imunološkog sistema kod pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom.

Naročito ističu njihovu djelotvornost kod blagih oblika bolesti u kojima su spriječili razvoj ozbiljnijih komplikacija.

(Zimo)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.