Naučnici će se sad fokusirati na otkrivanje zašto je imunološki sistem najslabiji kod pacijenata s najozbiljnijim oblikom zaraze koronavirusom

 

Naučnici u Australiji tvrde da su otkrili na koji se način imunološki sistem čovjeka bori protiv koronavirusa.

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Medicine, pokazalo je da se ljudsko tijelo, s koronavirusom bori na isti način na koji bi se borilo s gripom.

Ovo zanimljivo istraživanje moglo bi pomoći naučnicima da brže dođu do vakcine i djelotvornih lijekova protiv koronavirusa jer pokazuje koje se imunološke stanice pojavljuju s prisutnošću virusa u tijelu.

Naime, istraživači su identifikovali četiri vrste imunoloških stanica koje se pojavlju u trenutku kad tijelo prepozna infekciju koronavirusom. Zanimljivo je da se iste stanice mogu pronaći u krvi i kad se tijelo bori protiv gripe.

Uspjeli su ih identifikovati u tijelu pacijentice koje se od infekcije koronavirusom oporavljala u bolnici u kineskom Wuhanu.

Ne samo što će pomoći u otkrivanju vakcina i lijekova, identifikacija imunoloških stanica mogla bi pomoći i da liječnici bolje predvide daljnji tok bolesti.

Naučnici će se sad fokusirati na otkrivanje zašto je imunološki odgovor najslabiji kod pacijenata s najozbiljnijim oblikom zaraze koronavirusom.

(BBC)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.