Francuski vojnički šljem iz Prvog svjetskog rata koji je napravljen od istih materijala (čelika) kao i njegovi njemački i britanski ekvivalenti bolji je od najsavremenijih američkih šljemova

 

Francuski vojnički šljem iz Prvog svjetskog rata pruža bolju zaštitu od eksplozija nego šljem kakav sada koristi američka vojska, pokazalo je jedno američko istraživanje

„Inženjeri biomedicine Univerziteta Djuk pokazali su da od udarnih talasa nastalih eksplozijom savremeni vojnički šljemovi ne štite bolje nego šljemovi iz Prvog svjetskog rata“, saopštio je Univerzitet.

„Jedan model posebno, francuski šljem “adrijan” u zaštiti od eksplozije zapravo daje bolje rezultate od savremenih modela“, piše u rezultatu istraživanja objavljenom prošle nedjelje.  Istraživanje je rađeno poslije Pentagonove objave da je 109 američkih vojnika nedavno pretrpjelo potres mozga od detonacija iranskih raketa u bazi u Iraku.

 

Tajna je u grebenu

 

Šljem „adrijan“ je 1915. godine dijeljen francuskim vojnicima radi zaštite glave od pada šrapnela odozgo pri detonacijama iznad rovova.

Povrede glave su tada postale jedan od glavnih uzroka gubitaka na bojnom polju. A „adrijan“, taj lagani šljem koji nije mogao da zaustavi direktan pogodak metka puške ili mitraljeza imao je greben, fiksnu traku metala duž vrha u obliku obrnutog slova „V“, namijenjen da upija silu udarca odozgo.

Analizirajući efekte šljemova, američki istraživači su pošli od toga da su uslovi aktuelne borbe protiv islamskih ekstremista na Bliskom istoku najsličniji rovovskom ratu.

Zato su šljemove koje sada koristi američka vojska, uporedili s tri šljema iz rovova u Prvom svjetskom ratu.

A to su: Okrugli, ravni šljemovi „Brodi“ koje su tada koristile britanska i američka vojska, njemački šljem „Štahlhelm“ koji se koristio u oba svjetska rata, i francuski šljem „adrijan“.

Tokom probe, šljem je bio izložen pritisku kakav može da izazove krvarenje mozga. Pokazalo se da bez šljema procenat rizika od toga iznosi 50 odsto. Rizik je manji od 10 odsto sa starim njemačkim i britanskim šljemovima, pet odsto je sa savremenim američkim šljemom. Samo jedan odsto je rizik sa starim francuskim „adrijanom“, piše u studiji.

„Rezultat je iznenađujući, jer je francuski šljem napravljen od istih materijala (čelika) kao i njegovi njemački i britanski ekvivalenti, a tanji je od njih“, napominje jedan od autora studije Džast Op’t Ende.

„Glavna razlika među šljemovima je greben na francuskom. Čak i kada je namijenjen da štiti od pada metalnih komada odozgo, greben može da zaštiti i od udarnih talasa“, z aključio je Džast uz preporuku za poboljšanje oblika savremenih šljemova radi bolje zaštite od posljedica eksplozija.

(Daily mail)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.