Osobe koje sumnjaju na zarazu koronavirusom ne bi trebale piti popularni lijek ibuprofen bez konsultacije s liječnikom, upozorila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Potparol WHO-a Christian Lindmeier rekao je na konferenciji za medije u Ženevi da nema novijih studija koje bi povezale protivupalni lijek ibuprofen s povećanom smrtnošću. Međutim, dodao je da stručnjaci trenutno istražuju to pitanje.

Preporučujemo paracetamol, a ne ibuprofen, rekao je Lindmeier.

Preporuke UN-ove agencije uslijedile su nakon što su vodeći francuski zdravstveni zvaničnici upozorili da se ne koriste nesteroidni protivupalni lijekovi protiv bolesti Covid-19.

Ta grupa lijekova uključuje ibuprofen, aspirin i druge.

U nedavnom članku u medicinskom časopisu The Lancet navedena je hipoteza po kojoj neki lijekovi poput ibuprofena mogu ugroziti oboljele od koronavirusa koji imaju visoki krvni tlak ili dijabetes.

Lindmeier je također izvijestio da su dva člana osoblja WHO-a zaražena koronavirusom. Nekoliko stotina zaposlenika WHO-a zat0 rade od kuće.

UN-ova zdravstvena agencija više ne poziva novinare na konferencije o pandemiji, već ih prenosi na društvenim mrežama.

Proizvođač lijeka Nurofen kompanija Reckitt Benckiser (RB) saopštila  je da nema dokaza o štetnim uticajima lijekova koji sadrže ibuprofen na liječenje koronavirusa. Tvrde da se radi o provjerenom lijeku koji služi za snižavanje temperature i ublažavanje boli.

„Većina evropskih zdravstvenih tijela i dalje preporučuje pravilnu i prikladnu upotrebu ibuprofena i paracetamola kao dio simptomatskog liječenja infekcije virusom COVID-19. Reckitt Benckiser nema saznanja ni o jednom dokazu da ibuprofen ima štetne uticaje na ishode liječenja osoba oboljelih od infekcije virusom COVID-19“, navodi se u saopštenju.

 

(Jutarnji.hr/Hina)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.